Allt färre kommuner i landet erbjuder lokal konsumentvägledning, men i Skellefteå tycker man att det är viktigt och har erbjudit det under lång tid. I dag sitter tio personer med i konsumentnämnden, en av dem är Valter Stenberg som suttit med enda sedan 1992. För honom är det en självklarhet att det ska erbjudas konsumentrådgivning på lokal nivå.
– Ofta kan det handla om komplicerade fall, där det blir betydligt enklare när man får träffas personligen och prata igenom hur man ska lösa det och där konsumenten får återkomma till en och samma person. Det kan även handla om att man har problem med lokala aktörer och då blir det självklart lättare när man kan träffas och få hjälp och stöd av en konsumentvägledare på hemmaplan, menar Valter Stenberg, ordförande i Konsumentnämnden i Skellefteå.
En ny undersökning från Konsumentverket visar att det är tre av fyra konsumenter årligen som får problem med något de köpt. Det kan både handla om trasiga varor och bristfälliga tjänster. I Västerbotten uppgår konsumentskadan till drygt 1,3 miljarder per år.
– Får man bra hjälp och förebyggande råd så skulle man kunna undvika många av de här felköpen, påpekar Valter Stenberg.
1,2 miljoner svenskar
Skellefteå kommun har två konsumentrådgivare och två budget- och skuldrådgivare. Konsumentrådgivarna har två huvuduppgifter.
Grundbulten i det hela är konsumentjuridisk rådgivning via telefon, mejl eller besök. De ger vägledning till både företag och privatpersoner så länge det handlar om en konsumentfråga.
Den andra biten är det förebyggande arbetet som de, tillsammans med Konsument Skellefteås två budget- och skuldrådgivare, planerar och genomför.
De säljer även konsumentvägledning till Malå och Robertsfors.
Trogen medarbetare
En av Skellefteås konsumentrådgivare är Karin Lindmark, som arbetat på sin post i tio år och tycker att den lokala konsumentrådgivningen är av yttersta vikt.
– I dag saknar 1,2 miljoner svenskar lokal konsumentvägledning. 2015 var den siffran 520 000 stycken. Detta som följd av att den nationella aktören Hallå konsument startade, som skulle vara ett komplement till konsumentvägledning. Istället använder kommuner det som ett alibi för att kunna lägga ner sin konsumentvägledning. Det fungerar inte kan jag säga. Alltför många behöver av olika anledningar stöd och hjälp i form av ett personligt möte, hjälp med att författa brev och reklamationer, med ARN-anmälan, att läsa igenom avtal och visa upp fakturor och inkassokrav och så vidare. En lokal konsumentvägledning kan göra så enormt mycket mer, säger konsumentrådgivaren Karin Lindmark.
Kostar miljarder
Enligt en färsk undersökning från Konsumentverket kostar misslyckade köp 7 000 kronor per vuxen person och år.
– En kommun räknar snabbt hem den slant som en lokal konsumentvägledning kostar. Jag tänker på det ibland, att det totalt sett handlar om väldigt mycket pengar en kompetent konsumentvägledning faktiskt hjälper många att ”slippa förlora”. Vi är många gånger även ett "förfilter" till överskuldsättning i och med att vi kan snappa upp där det verkar vara problem och även förhindra att krav går vidare till Kronofogden, menar Karin Lindmark.
Många kronor
Konsumentrådgivningen har räknat ihop de pengarna som de hjälp medborgarna att ”rädda” i år.
– Det handlar om ärenden då vi mest troligt har varit en avgörande orsak till att kunden har fått igen eller sparat pengar.
Summan för januari-maj landar på ansenliga 677 052 kronor.
Till konsumentvägledarna hör folk av sig med alla möjliga frågor gällande konsumtion, men de vanligaste funderingarna handlar om begagnade bilar och hantverkarfrågor.
– Det är i och för sig föga förvånande då folk är mer benägna att söka hjälp då det handlar om större summor pengar. Men sedan har vi allt detta med bluff och båg i form av "fulsälj" via annonser på nätet eller via telefon. Företagen har smarta metoder för att få konsumenter att säga ja i telefonen eller att trycka på en vilseledande annons i sociala medier, berättar Karin Lindmark.
Metoderna förändras
Under hennes tio år som konsumentvägledare kan hon spontant konstatera att det som förändrats mest är metoderna för att luras.
Det handlar om ärenden då vi mest troligt har varit en avgörande orsak till att kunden har fått igen eller sparat pengar.
– Vissa branscher har blivit bättre och vissa är helt hopplösa. Men i stort har lurendrejeriet ökat väldigt mycket med alla abonnemangsfällor och diverse provpaket som skickas ut utan att man har beställt det. Även metoderna för att locka köpare till fejksidor med piratkopior har ändrats. Sedan några år tillbaka syns det också tydligt hur "fulsäljarna" systematiskt riktar in sig på till exempel äldre personer eller personer med utländska namn. Många behöver därmed, på grund av ålder eller språksvagheter, mer hjälp och varje ärende kan vara ganska utdraget och innebära många besök och telefonsamtal, berättar hon.
Saknar lokal rådgivning
Varje enskild kommun bestämmer själv om den ska tillhandahålla konsumentvägledning.
Tre kommuner i Västerbotten saknar konsumentvägledning. En av dem är Norsjö, som sa upp sitt avtal och samarbete med Konsument Skellefteå inför budgetåret 2017.
- Anledningen till att vi slutade erbjuda konsumentrådgivning på lokal nivå var att vi inte har sett något stort behov av det här i Norsjö. Ifall man behöver hjälp i de här frågorna hänvisar vi istället till Allmänna reklamationsnämnden, säger Eleonore Hedman, verksamhetschef för kommunal utveckling i Norsjö.
Även kommunerna Vilhelmina och Vännäs saknar konsumentvägledning.