Skellefteå satsar på att bli Årets Stadskärna

Under tisdagen hölls en kick-off för arbetet med att bli Årets Stadskärna.
Ett brett samarbete ska ge resultat.
– Människorna i Skellefteå är riktiga lokalpatrioter, säger programledaren för Stadsinspektionen.

Maria Broman, Visit Skellefteå och Sofie Stark, Diös

Maria Broman, Visit Skellefteå och Sofie Stark, Diös

Foto: Lars Westerlund

Skellefteå2024-10-15 21:45

Nyheten i korthet

  • Skellefteå strävar efter att bli "Årets Stadskärna 2026", en utmärkelse som ges till städer som gjort stora framsteg i att förnya sina centrum.
  • Satsningen innebär ett brett samarbete mellan kommunala förvaltningar, fastighetsägare, näringslivet och ideella föreningar. Målet är att skapa en levande och attraktiv stadskärna för både invånare och besökare.
  • Som ett del i detta kommer Skellefteå att genomföra "Society Expo 2026", en global plattform för hållbara samhällslösningar.

I tisdags var det kick-off för Skellefteå satsning på att få utmärkelsen Årets Stadskärna 2026. Den här utmärkelsen delas ut till den stad som under de närmaste föregående åren gjort störst framsteg i sin förnyelse av stadens eller ortens centrum genom samarbete mellan både offentliga och privata aktörer. 

Under ett stadsutvecklingsseminarium i Skellefteå presenterades planerna för Skellefteås nominering.

– Vi arbetar nu för att kunna erhålla en QM-certifiering. Den är ett bevis på att man har en fungerande och långsiktig samverkan mellan stadens privata och offentliga intressenter, berättar Maria Broman, vd på Visit Skellefteå.

undefined
Mark Isitt är ”mäkta imponerad”över hur man i Skellefteå börjat utnyttja miljön vid älven.

Efter att man blivit QM-certifierad, vilket enligt Helena Broman borde vara klart innan årsskiftet, kommer ansökan om att bli Årets Stadskärna lämnas in till organisationen Svenska Stadskärnor.

– Senast Skellefteå fick den utmärkelsen var 2006. Juryns motiveringen den gången löd ”Gör inga tjuvar”, minns Kristina Sundin Jonsson, kommundirektör i Skellefteå.

Bland annat hade man då i Skellefteå minskat kontanthanteringen och jobbat för att licensiera butiker i enlighet med Svensk Handels 13-punktsprogram. 

undefined
"Dagligvaruhandeln i Skellefteå går bra men det finns mer att göra när det gäller sällanköpsvaruhandeln", säger Elisabeth Elmsäter Vegsö,.

Nu är det helt andra saker som det ska satsas på när det gäller utvecklingen av stadskärnan i Skellefteå. Affärsplanen BID Skellefteå 2024–2026 är framtaget i samarbete med kommunala förvaltningar, fastighetsägare, Skellefteå handel, näringslivet, ideella föreningar och Visit Skellefteå.

– Med en gemensam affärsplan för stadskärnan vill vi stärka Skellefteås attraktivitet, med fokus på en levande, attraktiv och inkluderande stadskärna för invånare och besökare året runt, berättar Maria Broman.  

Helena Renström, som leder arbetet med Society Expo 2026, presenterade hur arbetet med detta fortlöper. Society Expo kommer att genomförs 27 maj till 9 juni 2026 och är en global plattform där innovativa lösningar för hållbar samhällsomvandling står i fokus. 

undefined
" Society Expo här är inte en bomässa utan mycket bredare än så," säger Helena Renström

 – Det här är inte en bomässa utan mycket bredare än så. Genom att utforska hållbara lösningar för samhällen i omvandling kan vi skapa nya möjligheter för Skellefteå och andra platser världen över, säger hon.

Helena Renström berättar att fokus på arrangemang under Social Expo främst kommer att ligga i Kurjoviken i Skelleftehamn, i stadskärnan, på Campus Skellefteå och på Skellefteå Airport.

På seminariet medverkade också arkitekturkritikern Mark Isitt som bland annat var programledare för Stadsinspektionen i P1.

undefined
Sofie Stark, Diös, berättade om Sundsvalls arbete för att försöka bli Årets Stadskärna 2023.

– Det lyser av självförtroende i Skellefteå och människorna här är riktiga lokalpatrioter, konstaterar han.

Skellefteå och Göteborg hade samma stadsplanerare.

– Likheterna syns inte minst när det gäller Kanalgatan i Skellefteå och Avenyn i Göteborg där jag är uppväxt. Båda är inspirerade av de franska boulevarderna.

undefined
"Senast Skellefteå fick utmärkelsen var 2006. Juryns motiveringen den gången löd ”Gör inga tjuvar”, minns Kristina Sundin Jonsson.

Han är också ”mäkta imponerad”över hur man i Skellefteå börjat utnyttja miljön vid älven.

Elisabeth Elmsäter Vegsö , näringspolitisk expert inom stads- och platsutveckling samt besöksnäring på branschorganisationen Svensk Handel konstaterar att handeln är den tredje största arbetsgivaren i Skellefteå. Den sysselsatte 2023 3 700 personer. Detaljhandelsomsättningen låg då på 5,9 miljarder kronor. 

– Dagligvaruhandeln i Skellefteå går bra men det finns mer att göra när det gäller sällanköpsvaruhandeln, säger hon.

Under seminariet berättade också Sofie Stark, fastighetschef på Diös Sverige om Sundsvalls arbete med att försöka bli Årets Stadskärna 2023. De kom då på andra plats efter vinnaren Malmö.

undefined
Arkitekturkritikern Mark Isitt och Maria Broman, Visit Skellefteå.
Årets Stadskärna

Årets Stadskärna är en utmärkelse som delas ut av Svenska Stadskärnor till den stad som visar störst framsteg i utvecklingen av sitt centrum. 2024 tilldelades Södertälje denna utmärkelse. Södertälje fick utmärkelsen för sitt arbete med att skapa en självklar mötesplats för alla, genom samverkansprojekt, aktiviteter för ungdomar och ökat trygghet i stadsmiljön

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!