Skellefteå moské tar avstånd från olämplig dödsfilm – ”Vi motarbetar extremism”

Filmen visar hur en man bränns till döds. Sedan berättar en imam att detta är ett sätt att frigöras från synd och beredas en plats i paradiset. Klippet låg ute på Skellefteå moskés Facebooksida. I en intervju med Norran berättar företrädare för moskén att de har upplevt vissa radikala strömningar – men att de arbetar aktivt med problemen.

Skellefteå moské tar tydligt avstånd från ett obehagligt filmklipp som legat på deras Facebooksida. ”Vi arbetar aktivt mot radikalisering”, säger Lahcene Chellig, Skellefteå Islamisk kulturcenter.

Skellefteå moské tar tydligt avstånd från ett obehagligt filmklipp som legat på deras Facebooksida. ”Vi arbetar aktivt mot radikalisering”, säger Lahcene Chellig, Skellefteå Islamisk kulturcenter.

Foto: Jeanette Lövgren

Skellefteå2019-10-15 06:15
undefined
Skellefteå moské tar tydligt avstånd från ett obehagligt filmklipp som legat på deras Facebooksida. ”Vi arbetar aktivt mot radikalisering”, säger Lahcene Chellig, Skellefteå Islamisk kulturcenter.

Filmklippet är några år gammalt och har tills nyligen legat ute på Facebook-sidan Skellefteå moské. Företrädare för moskén tar i dag tydligt avstånd från klippet – och Facebooksidan, fastän den ursprungligen startades som moskéns officiella sida.

– Vi vet inte vem som lagt ut klippet, och det finns inte längre där. Jag vet inte heller vem som är administratör, säger Lahcene Chellig, från Skellefteå Islamisk kulturcenter och företrädare för moskén.

Det här är ingenting vi som moské ställer oss bakom. Vi tar avstånd från filmklippet och vi ska försöka utreda vem som sprider sådana saker i vårt namn.

Norran har tagit del av filmklippet. Men det var den högerpopulistiska nättidningen Samhällsnytt, före detta Avpixlat, som först rapporterade om saken.

– Det här är ingenting vi som moské ställer oss bakom. Vi tar avstånd från filmklippet och vi ska försöka utreda vem som sprider sådana saker i vårt namn, säger Lahcene Chellig.

Filmklippet med den brinnande mannen kommer från en annan Facebooksida vid namn ”Påminnelsen är till nytta för den som tror.” Den sidan säger sig vilja förmedla ”rätt bild av islam”, men tycks inte ha uppdaterats den senaste tiden.

Ni tar avstånd från filmen, säger du. Är det inte er Facebooksida?

– Vad jag säger är att vi inte har någon koppling till den där filmen. Vi vet inte vem som gjort den, eller lagt ut den. Jag har inte sett den, jag har varit där och letat men den finns inte, säger Lahcene Chellig.

Men är det moskéns sida?

– Ja, det är det, från början var det moskéns sida men den var inte särskilt aktiv. Vi la ut kontaktuppgifter och liknande, men vi gjorde ingen reklam för den.

Om ni startat sidan – utgår man ju från att informationen kommer från er?

– Ja, absolut, det är sant. Men filmen känner jag inte till, och jag känner ingen i föreningen som skulle lägga ut en sådan film. Det skulle jag i så fall anmäla.

Nu är filmen alltså borttagen – men vem som tagit bort den, vet inte Lahcene Chellig.

Ni vet inte vilka som sköter sidan?

– Absolut inte.

Om ni startat sidan i moskéns namn, borde ni inte veta vilka som är administratörer?

– Vi har inte tagit beslut om att sidan ska finnas, det är ingen som tagit på sig att sköta den.

Om ni inte har kontroll över sidan, är det då lämpligt att den finns - i moskéns namn?

– Nej, det är det inte och vi ska därför försöka ta reda på vem som står bakom den i dag och försöka ta bort den. Felet här är att vi borde ha försökt få bort sidan tidigare.

Lahcene Chellig vill understryka att moskén i Skellefteå inte stödjer radikala tolkningar av Islam. De skulle aldrig tillåta budskap som exempelvis förmedlar en positiv bild av Islamiska staten, IS, eller jihad i den meningen att det innebär att dö i heligt krig.

– Det här sa jag till reportern från Samhällsnytt, men han valde att inte ta med det i sin artikel.

I Skellefteå moskés bidragsansökningar uppger föreningen att den arbetar ”för att motverka radikalism”. Här står också att föreningen informerar om att vara källkritisk på sociala medier.

I det sammanhanget borde ni väl ha era egna sociala medier i styr?

– Ja, självklart, och jag kan berätta lite om hur vi arbetar med frågan. Genom åren när individer flyttar hit till Skellefteå och har synpunkter på hur vår förening sköts så agerar vi, säger han.

Det kan handla om att troende med vissa radikala uppfattningar om hur medlemmarna ”borde” be eller klä sig, har satt upp lappar inne i moskén angående detta.

– Dessa lappar tog vi ned direkt, men det gick inte att ta reda på vem som var ansvarig för dem. Vi satte upp information om att det inte var acceptabelt och att personen skulle höra av sig.

– Alla är fria att besöka oss och klä sig som de vill, men vi accepterar inte att man propagerar för extrema åsikter.

Har ni problem med radikala tendenser inom moskén?

– Inte IS-återvändare. Men vi har haft vissa problem, dock inte många. Det kan handla om personer som vill predika, men som är olämpliga och då stoppar vi dem.

Senast i våras fick en imam som tidigare predikat i moskén sluta.

– Han sa inget direkt olämpligt under själva predikningarna. Men i privata samtal framgick att han hade störande ståndpunkter, sådant vi inte kunde stå för. Efter diskussioner med imamen valde han att sluta.

Vad ser ni som olämpliga beteenden?

– Att man sympatiserar med eller framför IS som den rätta vägen att finna befrielse, extremistiska åsikter om heligt krig. Jihad ska du göra genom att leva ett korrekt liv, inte genom att döda och dö i heliga krig, säger Lahcene Chellig.

Förespråkade imamen IS?

– Nej, inte alls, men i övrigt hade han mycket hårda linjer.

Enligt personer som hört av sig till Norran har det funnits radikala tendenser inom moskén. Tendenser som fått en del muslimer att inte känna sig välkomna där.

Stämmer det?

– Ja, det har hänt, men de personerna har inte tydligt kunnat peka ut vem som står för åsikterna eller vad de gjort. Alla är välkomna hos oss.

Kan du ge exempel på andra aktiviteter som handlar om att motverka radikalism?

– När vi ser tecken på radikalisering kan vi ta det i enskilda samtal. Om vi uppmärksammar en retorik i den riktningen, då tar vi den debatten och förklarar att vi inte står för det. IS är en terrororganisation vars ledare spenderat mer tid i fängelse än utanför. De begår brott mot mänskligheten och det är inget vi som muslimer kan stötta.

Vissa saker är inte acceptabla i det här landet, vårt land. Gäst är man enligt islam i högst fyrtio dagar, sedan är man en del av landet och måste acceptera hur saker och ting är här.

Lahcene Chellig berättar också att de har ett nära samarbete med Säpo där de hjälper polisen att hålla ögonen exempelvis på misstänkta IS-återvändare.

– När vi uppmärksammar personer som försöker sprida den sortens åsikter så tar vi upp det i styrelsen, och någon kontaktar personen. Men de som har den åsikten, vill ju sällan acceptera våra spelregler.

Integration i samhället är en viktig fråga för föreningen, betonar han. Det ska inte förekomma ”religiösa poliser” som dömer andra för hur de ber eller klär sig. Ingen får tvingas till något, fortsätter han.

Vad säger du till de muslimer som inte känner sig hemma i moskén, på grund av radikala inslag?

– Om vi uppmärksammas på något som är olämpligt, då ska vi ta itu med det. Det har hänt att vi sagt till vissa personer, att om du har de här åsikterna borde du flytta tillbaka till ditt gamla hemland.

– Det har inget med rasism att göra, absolut inte. Vissa saker är inte acceptabla i det här landet, vårt land. Gäst är man enligt islam i högst fyrtio dagar, sedan är man en del av landet och måste acceptera hur saker och ting är här, säger Lahcene Chellig.

När Norran försöker besöka moskéns Facebooksida på måndag eftermiddag är inte bara inläggen raderade, hela sidan är borttagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!