Rysslands anfallskrig mot Ukraina som inleddes i februari i år har påverkat tillgången på energi i Europa. Frågan har hamnat i fokus på alla nivåer då priset skjutit i höjden.
– Jag tror att alla har blivit överraskade hur högt priset gått. Ingen kunde förutsäga att vi skulle få ett krig i Europa. Och nej, jag trodde inte elpriserna skulle gå upp så här högt. Sedan beror det på vad vi pratar om. Fram till och med början av november har det egentligen inte varit så höga priser i norra Sverige. Jag tror dock inte att vi kommer att se några priser på fyra kronor i norra Sverige så fort vi är igenom den här krisen.
– Även om årsmedelpriset är ungefär detsamma har vi börjat få en volatilitet, prisrörlighet, så vi har perioder med väldigt höga priser och perioder med väldigt låga priser. De som bor här uppe har kanske inte märkt av det då man betalar medelpriserna vare sig det är baserat på månads- eller dagsmedel, förklarar Joachim Nordin.
– Våra analytiker tror inte att det kommer att bli högre elpriser de närmaste fyra-fem åren, inte på snittet, men väl att det fortsatt kan bli stor skillnad inom månaderna som i november då vi hade tio öre några dagar och sedan fyra kronor. Vi tror däremot inte att det kommer att vara på samma sätt då det inte är krig. Däremot kan det vara mellan tio öre och omkring en krona.
Att priset i norr, elprisområde 1, en tid legat lika högt som i elprisomåde 4 beror på att flera olyckliga omständigheter samverkat, enligt Nordin.
– Fortsätter vi att ha samma priser månad efter månad som det varit nu ibland kommer det att bli ett ramaskri. Hur kan det slå så här mot oss? Just nu är det exceptionellt. Isen håller på att lägga i Umeälven och Luleälven och har precis lagt i Skellefteälven. Det gör att måste man gå ned i vattenhastighet. Vi producerar 75 procent av normalläge i vattenkraftverken. Att vi haft ovanligt lite nederbörd de senaste månaderna bidrar också till de höga priserna.
Joachim Nordin berättar att vindproduktionen varit ”jättelåg” i Europa och ännu sämre i Sverige.
– Zoomar man in på norra Sverige har den varit galet lågt. Det har blåst extremt lite och vädret har varit så dåligt som det kan vara för vindkraft, runt nollan, fuktigt, isbildning. Helt plötsligt har du vindkraftverk som inte körs grund av isproblematiken trots att det blåser lite grann.
De fyra elprisområdena i Sverige har diskuterats mycket. Ett antal förslag håller på att utredas berättar Joachim Nordin och konstaterar att EU trycker på för att det ska göras en översyn av dem.
– Det handlar om små förändringar av de elområden som finns. Inget av förslagen förändrar speciellt mycket för Norrland. Jag tror inte att det blir någon stor förändring för oss här uppe. Däremot kan gränser mellan elområden i södra Sverige flyttas.
– Jag brukar säga att vi har överskott i norr och vi har varit duktiga på att investera i vattenkraft, vindkraft och elnät här. I södra Sverige har man inte gjort det. Alltså har vi bättre elpriser.
Samtidigt kommer sannolikt motivationen hos konsumenter att minska sin förbrukning att öka kraftigt.
– El är en lågintresseprodukt om priset är lågt och du vet att du kan tjäna 18 kronor om dagen om du övervakar hemmet. Vad händer om du kan spara 5 000 kronor i månaden eller mer? Det driver på. I södra Sverige kan du i dag räkna hem solceller snabbt.
Få har tid att hålla järnkoll på elanvändningen i hemmet utan det måste ske automatiskt. Skellefteå Kraft har gjort sådana tester på 100 kunder. I nästa skede kommer det att bli 1 000 användare som deltar i projektet.
– De måste ha timpris. Vi hjälper kunden att koppla upp sin luftvärmepump, sin elbil och annat. Hur fungerar luftvärmepumpen i förhållandet till värmen i huset? Detta har sänkt elkostnaden med i snitt 30 till 40 procent i det första testet.
Skellefteå Kraft är dessutom till exempel delägare i start-upen Emulate Energy som vill skapa virtuella batterier. Företaget ska göra det via en produkt, en mjukvarulösning, som ska hjälpa elbolag att utnyttja hushållens vilja att flytta sin elanvändning till tider när det är lägre efterfrågan på el. Det innebär att el frigörs för andra när behovet är större.