Det är länsstyrelsen i Västerbotten som står bakom de två polisanmälningarna.
Det ena fallet handlar om ett oljeutsläpp i Skellefteälven från Krångfors kraftverk den 27 september i fjol.
Oljesaneringen i älven fortsätter: ”Det rör sig om extremt små mängder”Larm om farligt utsläpp i KrångforsI anmälan från länsstyrelsen framgår det att huvuddelen av oljan som släpptes ut i älven fångades upp av länsar, men att det var "nödvändigt att sanera en cirka 300 meter lång strandremsa, vilket vi bedömer kan ha haft en viss negativ påverkan på växt- och djurlivet”. Länsstyrelsen påpekar också att det på platsen finns flodpärlmussla, som kan ha påverkats negativt av oljeutsläppet.
Höga flöden
Den andra anmälan om misstänkt brott mot miljöbalken gäller att Skellefteå Kraft inte ska ha följt gällande dämnings- och sänkningsgränser vid Bygdsiljums kraftverk, Agnäs kraftverk och Åmans övre kraftverk.
Detta ska ha sin bakgrund i att den snabba snösmältningen under våren 2018 gjorde att kraftbolaget inte kunde hålla dämningsgränserna vid de tre kraftverken. De höga flödena ska dessutom ha orsakat skador på dammen vid Agnäs kraftverk.
Länsstyrelsen bedömer att Skellefteås krafts åtgärder kan ha orsakat erosionsskador och haft en negativ påverkan på djur- och växtlivet.
Rutinmässigt
Pär Forsberg är strategi- och affärsutvecklare inom vattenkraft, samt talesperson inom området, på Skellefteå Kraft. Och för honom kom inte de två anmälningarna som någon överraskning.
– Vi anmäler till länsstyrelsen när vi gör avsteg från våra tillstånd och när vi gör miljöpåverkan. Sedan är rutinen hos länsstyrelsen att så fort vi har gjort ett avsteg från ett tillstånd ska de göra en polisanmälan – även i de fall de tycker att vi har hanterat det bra och det är inte är några bestående skador, säger Forsberg.
– En anmälan behöver inte betyda att det är stora problem – en anmälan görs för att säkerställa att lagstiftningen efterlevs.
De aktuella anmälningarna berörde höga vattennivåer och ett oljeutsläpp.
– Vad vi kan säga i de här fallen är att i det ena fallet var det höga vårflodsflöden. Vi hanterade ärendet, var på plats och kunde genomföra insatser. När det gäller oljeutsläppet så var det samma sak. Vi agerande snabbt för att få saker under kontroll och kunde undvika att få följdproblem. Det har inte medfört några, som vi ser det, bestående skador och problem, säger Pär Forsberg.