– 35 personer tog sina liv i Västerbotten år 2020. Kommunernas insatser är viktiga för att få ner den siffran, inte minst på grund av att de genom sitt breda samhällsuppdrag möter stora delar av befolkningen, säger Rickard Bracken, generalsekreterare på Suicide Zero.
De insatser som har visat sig ha en förebyggande effekt är till exempel att ge stöd till riskgrupper, utbilda personal, genomföra insatser i skolan och åtgärda risker i den fysiska miljön.
Skellefteå kommun bockar av de flesta insatserna – men inte alla. På frågan om det suicidpreventiva arbetet nämns i kommunens budget för 2021 svarade man ”vet ej”.
Kommunen genomför utbildningar i suicidprevention riktade till medarbetare inom skola och socialtjänst. Men inom äldreomsorgen utbildas inte personalen i självmordsförebyggande arbete.
Kommunen analyserar inte enskilt eller i samarbete med andra aktörer risker för suicid i olika miljöer i kommunen.
Eftersom riksdagen redan 2008 antog en nollvision för självmord finns inget som hindrar regioner och kommuner från att införa lokala nollvisioner. Därefter bör delmål sättas, menar Rickard Bracken.
– Bakom varje siffra finns en unik människa och ofta efterlevande som tvingas uthärda den svåraste av förluster. Om fler kommuner utvecklar sitt arbete kan liv räddas, säger han.