Onsdagens avsnitt av Uppdrag granskning utspelade sig till stor del i Skellefteå. Både regionen och kommunen var under lupp. Bland annat lyftes regionens omplacering av den medicinska sekreteraren i Bureå. Men en del av programmet handlade också om initiativtagaren till Facebook-gruppen ”Håll käften och lyd”, bristerna i hanteringen av hennes ärende och att hon till slut köptes ut. Här konstaterades också att kommunen köper ut i snitt en person i veckan.
Kommunen bemöter uppgifterna redan i programmet, men har utvecklat bemötandet via ett inlägg på sin hemsida. Här finns frågor och svar om alltifrån den kritiska Facebookgruppen till det åtgärdsprogram som följde, och som syftar till en bättre arbetsmiljö.
Här besvaras också frågan ”Varför köper Skellefteå kommun ut medarbetare?”
Svaret som anges är: ”Istället för att säga upp en person med anledning av arbetsoförmåga väljer Skellefteå kommun att erbjuda en överenskommelse om avslut. Utköpen är alltså överenskommelser mellan den anställde och arbetsgivaren och motsvarar samma summa som vid uppsägning.”
Anki Pettersson är sektionsordförande för Kommunal i Skellefteå. Hon tycker inte kommunens svar är särskilt bra, men säger att ”det är ju så det funkar i dag.”
Kommunen köper ut de som inte är arbetsföra. Är det ett misslyckande?
– Ja det tycker vi, man ska orka arbeta ända till pensionen. Inte behöva gå ned i tid för att orka det. Vi anser att arbetsgivaren behöver jobba med rehabilitering tidigare, scheman, bemanning och tider måste ses över. Det är det svåra i dag.
En del blir också utköpta på grund av konflikter. Hur ser du på det?
– Här handlar det ofta om brister i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön.Vi måste prata mer med varandra på arbetsplatsen, ta stress och mående på allvar. I dag handlar mycket av det som tas upp på arbetsplatsträffar om den fysiska arbetsmiljön, hjälpmedel exempelvis.
– Den psykosociala biten är svårare att ta på, men varje individ har en egen upplevelse som måste få komma fram, säger hon.
Chefer inom vård- och omsorg behöver mer kunskap och stöttning, tror Anki Pettersson.
– Många chefer saknar också insyn hur arbetet på golvet faktiskt ser ut, att det behövs en bättre tidsmarginal eftersom saker ofta inte går precis som planerat.