Beslutet, som var enhälligt, fattades vid ett möte i fredags mellan de politiska partiernas gruppledare.
– För att kunna gör en förändring var det viktigt att vi var överens mellan gruppledarna, annars går det inte att göra utifrån kommunallagen, säger Lorents Burman och fortsätter.
– De här politiska sammanträdena är ofta förekommande och där finns det också en sannolikhet att det kan ske smittspridning. Därför var det viktigt att vi begränsade antalet ledamöter men ändå bibehåller den demokratiska processen.
Han får medhåll av gruppledaren och oppositionsrådet Andreas Löwenhöök (M).
– Det här är ett sätt att på lokal nivå följa expertmyndigheternas riktlinjer. Det känns väldigt bra att det finns en politisk samsyn kring den här frågan och att vi på detta sätt kan bidra till att minska smittspridningen.
Färre ledamöter
Beslutet innebär att nämnder och utskott med upp till sju ledamöter sammanträder som vanligt, men utan ersättare. Även kommunstyrelsen sammanträder med fullt antal ledamöter, som är 15 stycken, samt de ersättare som är partigruppsledare.
Övriga nämnder samt kommunfullmäktige kommer att träffas fysiskt, men med en begränsad bemanning. I normalfallet är det 65 ledamöter i kommunfullmäktige, det kommer den närmaste tiden att minskas till 35 stycken.
– Förändringarna ändrar inte majoritetssituationen och det har varit viktigt, säger Lorents Burman.
Gemensamt för alla sammanträden är att de ska genomföras i en större lokal och att dagordningarna ses över för att komprimera sammanträdestiden.
Kan det betyda att mindre omfattande beslut skjuts på framtiden?
– Vi har sagt att beslutsärenden ska prioriteras. På exempelvis kommunfullmäktige finns det mycket utöver beslut, till exempel interpellationer och motioner, och det är sådant som kan tänkas försvinna, säger Lorents Burman.
Den nya överenskommelsen kommer att tillämpas från och med den 30 mars för nämnderna och den 31 mars för kommunfullmäktige. Den gäller fram till 30 april, men kan komma att omvärderas om det finns skäl för det.