Plus 30 placeringar för Skellefteå i företagsrankingen

På Svensk Näringslivs rankinglista över företagsklimatet i Sveriges kommuner hamnar Skellefteå på plats 195. Sammanfattande omdömet kring näringslivsklimatet landade för 2020 på ett genomsnitt på 3.33. I fjolårets mätning var motsvarande siffra 3.24.

Både Andreas Löwenhöök och Lorents Burman tror att i och med samhällsomvandlingen kommer takten på infrastruktursatsningarna att öka.

Både Andreas Löwenhöök och Lorents Burman tror att i och med samhällsomvandlingen kommer takten på infrastruktursatsningarna att öka.

Foto: Lars Westerlund

Skellefteå2021-05-25 18:00

– Den stora samhällsomvandlingen som sker i Skellefteå, med de största investeringarna i landet, är gynnsam både för företag och för allmänheten. Det tror jag kommer att avspeglas i mätningar av företagsklimatet framöver, säger kommunstyrelsens ordförande Lorents Burman (S) till Norran.

Oppositionsrådet Andreas Löwenhöök (M) tycker det är allvarligt att bara 43,5 procent av de företagare som svarat på enkäten tycker att det är ett bra företagsklimat i Skellefteå.

undefined
Näringslivschef Anja Palm betonar att man aldrig får vara nöjd med att ligga under riksgenomsnittet.

– Man kan inte bara se på de stora etableringarna som sker utan också lyssna in hur de små och medelstora företagen tänker. Vi kan absolut inte vara nöjda med att hamna på plats 195 i landet utan siktet måste vara inställt på topp 30, menar han

Näringslivschef Anja Palm betonar att man aldrig får vara nöjd med att ligga under riksgenomsnittet.

– Men trenden pekar åt rätt håll även om vi skulle vilja att vi förflyttade oss snabbare, säger hon.

Anja Palm konstaterar att tillgången till relevant kompetens är ett område där Skellefteås företag ser stora utmaningar. Det sammanfattande betyget för detta får genomsnittsbetyget 2,65 i Skellefteå, vilket är tydligt under riksgenomsnittet på 3,48.

undefined
Lorents Burman tror att stora samhällsomvandlingen som sker i Skellefteå, med de största investeringarna i landet, kommer att avspeglas i mätningar av företagsklimatet framöver.

– Kompetensmatchningen är en utmaning vi delar med många andra och som vi jobbar hårt för att lösa tillsammans med både yrkesskolor, akademi och näringsliv. Vi gör också en riktad satsning genom att inrätta en helt ny tjänst som näringslivsutvecklare med ansvar för kompetensattraktion, berättar hon.

Av de som svarat på enkäten anser 44 procent av företagarna att företagsklimatet utvecklats positivt de senaste fem åren medan 8 procent anser att det har försämrats. Det är siffror som är bättre än riksgenomsnittet, där 23 procent av företagarna ser en förbättring och drygt 14 procent en försämring.

– Det är andra året i rad vi får väldigt positiva indikationer på just den här frågan vilket också bör ge avtryck kommande år, säger Anja.

Ett annat område där Skellefteå presterade bra var inom mobilnät och bredband. Däremot får infrastrukturen i form av vägnät, flyg och tågnät låga betyg.

undefined
Andreas Löwenhöök tycker det är allvarligt att bara 43,5 procent av de företagare som svarat på enkäten tycker att det är ett bra företagsklimat i Skellefteå.

– Det är viktigt att infrastrukturen hänger med när norra Sverige expanderar. Redan i dag upplevs den fysiska infrastrukturen som ett tillväxthinder av flera företag och den behöver matcha företagens ambitioner, menar Anja Palm.

Både Lorents Burman och Andreas Löwenhöök tror att i och med samhällsomvandlingen kommer takten på infrastruktursatsningarna att öka.

Upphandlingspusslet är fortfarande en utmaning. Detta har länge varit en het potatis i Skellefteå.  När det gäller upphandlingar ger företagarna kommunen betyget 2,48 vilket kan jämföras med rikssnittet på 3,47.

– Jag tycker att vi lyckats bra med detta under senare år genom att göra upphandlingarna mindre så att lokala företag kan vara med på ett helt annat sätt än tidigare. Att driva verksamheter i egen regi är en politisk fråga när det gäller omsorgen där vi socialdemokrater vill att detta ska ske i vår egen regi, säger Lorents Burman.

Andreas Löwenhöök betonar att inom det här området finns det många förbättringsområden.

– Att man inte ens kunde komma till skott när det gäller driften av Brinkenrestaurangen visar tydligt på detta, menar han.

Bäst i klassen

Vårgårda får högst betyg i rankingen av företagsklimatet och skuggas av Munkfors och Grästorp. Nya på topp tio är Götene, Höganäs och Kungsör, men störst kliv uppåt tar Norberg och Hörby. Kommuner som får slutomdömet ”bra” ökar med fyra och uppgår till 31. Samtidigt minskar antalet kommuner där betyget inte når upp till godkänt till 30, en halvering sedan 2016.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!