Skellefteå har flest självförsörjande i Västerbotten

Skellefteå kommun har flest invånare som är ekonomiskt självförsörjande i Västerbotten. Men sett till hela Sverige ligger kommunen däremot långt ned på listan i Svenskt Näringslivs ranking av kommunernas företagsklimat. ”Näringslivet förtjänar bättre”, säger Jens Hedström, chef för region och marknad på Svenskt Näringsliv.

Mats Andersson, regionchef Svenskt Näringsliv Västerbotten, och Jens Hedström, chef för region och marknad på Svenskt Näringsliv.

Mats Andersson, regionchef Svenskt Näringsliv Västerbotten, och Jens Hedström, chef för region och marknad på Svenskt Näringsliv.

Foto: Ebba Andersson

Skellefteå2021-10-29 08:30

Enligt siffror från SCB, som Svenskt Näringsliv tagit fram, är 78,6 procent av befolkningen i Skellefteå självförsörjande. Det innebär att Skellefteå har flest självförsörjande av Västerbottenskommuner.

– Det är till stor del näringslivets förtjänst att Skellefteå ligger så bra till. En hög grad av självförsörjning ger bättre förutsättningar och det innebär också att fler invånare är delaktiga i samhället, säger Mats Andersson, regionchef Svenskt Näringsliv Västerbotten.

I Västerbotten är Skellefteå i framkant när det gäller självförsörjning men när det gäller det lokala företagsklimatet ligger dock kommunen på plats 204 av 290. Det finns potential för förbättring, menar Jens Hedström.

– När kommunen växer är det viktigt att skapa en attraktiv kommun för människor att leva och verka i. Kommunen behöver utveckla dialogen med dem och se vilka möjligheter som finns.

undefined
Mats Andersson, regionchef Svenskt Näringsliv Västerbotten, och Jens Hedström, chef för region och marknad på Svenskt Näringsliv.

Enligt Svenskt Näringsliv är det över 1,3 miljoner svenskar som inte försörjer sig själva. Med andra ord står endast fyra av landets tio miljoner invånare för sin egen försörjning.

– En fjärdedel är inte självförsörjande och det är negativt för svensk konkurrenskraft. Man måste skapa bästa möjliga förutsättningar för näringslivet att växa genom att aktivt jobba med bättre företagsklimat, säger Mats Andersson.

Hur tycker ni att man ska få in fler i arbetslivet?

– Det ska vara mer lönsamt att jobba än att inte jobba och vi har väldigt höga ersättningsnivåer i dag. Samt sänka skatterna på arbetsinkomster och införa återställd a-kassa för att stärka drivkraften, säger Mats Andersson.

Det är alltså ersättningsnivåerna som är för höga – inte lönerna som är för låga?

– Ja, ersättningsnivåerna är för höga, säger Jens Hedström.

En annan viktig del är att stärka konkurrensen för att skapa innovationskraft. Genom fler privatiseringar ökar möjligheterna, förklarar Jens Hedström.

– I en privat verksamhet finansieras allt med pengar som går till den gemensamma välfärden.

Gäller det alla sektorer, som till exempel sjukvård?

– Det är det offentligas ansvar att alla viktiga delar i svensk välfärd finns, men det innebär inte att de måste utföra själva driften. Den kan göras av olika privata aktörer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!