Har betalat mer för utköp än andra kommuner

Skellefteå kommun måste bättra sig på många områden när det gäller arbetsmiljön. Det framgår av den externa arbetsmiljöutredning som gjorts. Bland annat behöver cheferna få bättre förutsättningar och utbildning om ledarskap.

Utredningen ska utmynna i ett åtgärdsprogram för att förbättra arbetsmiljön.

Utredningen ska utmynna i ett åtgärdsprogram för att förbättra arbetsmiljön.

Foto: Lars Eriksson

Skellefteå2020-06-04 11:10

Efter att media uppmärksammat kritik mot kommunens arbetsmiljö och på grund av Facebooksidan Håll käften och lyd! ville kommunledningen genomföra en extern granskning. Syftet var att kartlägga eventuella missförhållanden och brister. I veckan blev utredningen klar och den visar att kommunen har en del att jobba med. 

Enligt Folkbladet har kommunen betalat ut höga summor för utköp av medarbetare. Utredningen bekräftar att i jämförelser med andra kommuner i liknande storlek var summorna betydligt högre i Skellefteå. Kommunen förklarar det med ändrade regler för sjukskrivning 2016 och att arbetsgivaren har en policy om att försöka undvika att medarbetare hamnar i utförsäkring. Därför ska avslut erbjudas. En förhandlingschef påpekar att siffrorna skulle se prydligare ut om arbetsgivaren inte gav generösa möjligheter till uppgörelse kontra långdragna rehabiliteringsprocesser.

Utformningen av rehabiliteringsprocessen får tummen upp i utredningen medan utförandet har brister. Medarbetare har inte förstått processen, rättigheter och skyldigheter. Facket tycker också att det borde finnas bättre möjligheter att återgå till anpassat eller annat arbete efter att man insjuknat – eftersom det finns kompetensbrist.

Kommunledningen vill gå mot tillitsbaserad styrning, men det finns kritik mot att det inte fungerar bra. Kommunal upplever bland annat att arbetsgivaren alltmer pratar om brustet förtroende som en anledning till omplacering eller avslut. En internutredning kan startas med vitt skilda anledningar, som inte alltid har med arbetsförmåga att göra.

Utredaren skriver att informellt ledarskap är en risk. Frånvarande chefer eller många chefsbyten ökar risken, vilket ofta leder till konflikter, kränkningar och mobbning. Facket önskar att det jobbades mer med att förebygga dessa situationer med närmare ledarskap, bättre chefskontinuitet och bättre förutsättningar för chefer. 

Den kommunikativa förmågan framhålls som viktig hos första linjens chef och att det ska finnas balans mellan lyhördhet och tydlighet. Samtidigt uppger alla intervjuade att även medarbetarskapet måste utvecklas.

Utredaren går även in på Håll käften och lyd! Där framhålls bristande kommunikation mellan chef och medarbetare som ett stort problem. Särskilt problematiskt är det vid bland annat konflikter, rehabilitering och förändringar.

Det finns också en upplevelse av att kommunen inte ger en andra chans och att man kan hamna på ”svarta listan”. Efter utköp noteras i ett datasystem att referens ska tas vid nyrekrytering. ”Man kan inte utesluta att det skrämt någon chef att avbryta en rekrytering”, står det i utredningen. Arbetsgivaren förnekar att det finns en svart lista och noterar även att kommunen inte förväntas göra flera avslut med en och samma person med skattepengar.

När det gäller misskötsamhet och kränkande särbehandling uppger facket att de upplever att internutredningar kan inledas av i stort sett alla typer av mindre händelser, sådana som chef egentligen bör prata med medarbetaren om. Problemen kan bli stora om chefen inte har en nära relation med medarbetaren.

En svaghet som också lyfts är när medarbetare har en konflikt med sin närmaste chef. Hen ska vända sig till chefens chef som har ett ansvar att utreda saken. Detta fungerar inte alltid väl då chefens chef bollar tillbaka medarbetaren till närmaste chef eller håller sin enhetschef om ryggen.

HR:s roll tas också upp och att det ibland upplevs att chefer gömmer sig bakom HR. På Facebooksidan har det även uttryckts en rädsla för HR; ”när HR kommer in i bilden är det kört”, skriver utredaren. HR uttrycker att de ofta hanterar svåra personalärenden där negativa upplevelser från medarbetare inte går att undvika. De känner igen många individärenden och uppger att det är komplexa historier. De konstaterar samtidigt att det är sorgligt att ta del av upplevelserna.

Medarbetare ställer sig också frågande till hur kommunen handskas med chefer som inte är bra, att det bara är medarbetare som omplaceras. De får medhåll av Kommunal som inte upplever att det finns något välfungerande sätt att hantera dessa chefer och att hanteringen varierar. Ibland har chefer flyttats till ett nytt område som då får problem.

Utredarens förslag

Kommunen ska vara tydligare med vad som förväntas av ledare, hitta faktorer som minskar chefsomsättningen, se över kompetensutvecklingen och utvärdering av chefer, förbättra HR-funktionen, ha tydligare kommunikation om processer, analysera effekter av avslut, förbättra processen kring kränkande särbehandling, ha regelbundna arbetsplatsträffar, social och organisatorisk arbetsmiljö måste upp på agendan, förbättra kommunikationen genom hela organisationen och utveckla medarbetskapet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!