Kommunen avstod från miljonbidrag för lärarassistenter

Det råder personalbrist i Skellefteås skolor, men ändå har kommunen avstått från miljonbidrag som skulle innebära att fler lärarassistenter kan anställas. ”Det finns en stor okunskap om yrket. Många vet inte ens om att vi finns”, säger lärarassistenten Eleonora Miola.

Katarina Marklund och Eleonora Miola är utbildade lärarassistenter. De tycker att kommunen borde satsa mer på yrkesrollen.

Katarina Marklund och Eleonora Miola är utbildade lärarassistenter. De tycker att kommunen borde satsa mer på yrkesrollen.

Foto: Wilhelm Sandelin Anton

Skellefteå2022-03-31 18:00

För att komma till rätta med personalbristen finns det sedan 2019 ett statsbidrag som kommuner kan söka för att anställa lärarassistenter i skolorna.

Skellefteå skulle ha kunnat få 3 257 202 kronor det här läsåret, men trots ett kärvt personalläge har kommunen inför varje läsår hittills valt att inte söka bidraget. Eleonora Miola och Katarina Marklund, som är utbildade lärarassistenter i Skellefteå, tycker att det är synd.

– Det finns ett stort behov av personal. Men kommunen har inte vetat att vi finns och har aldrig heller sökt det här bidraget, säger Eleonora Miola.

Faktum är att yrkesrollen lärarassistent inte ens finns i Skellefteå kommun – åtminstone inte på pappret. Eleonora och Katarina arbetar förvisso som lärarassistenter i praktiken och de har varsin yrkeshögskoleexamen i bagaget – men de är anställda som grundlärare utan behörighet respektive barn- och ungdomsassistent.

undefined
Jobbet som lärarassistent är varierande och kan innebära olika arbetsuppgifter från dag till dag.

– Vi har investerat ett och ett halvt år på att utbilda oss till lärarassistenter. Men tyvärr finns det en stor okunskap kring yrket, säger Eleonora Miola.

Katarina Marklund tillägger:

– Det märks att kommunen inte har vetat vad yrkesrollen går ut på. När jag började förklarade jag för min chef vad det innebär att vara lärarassistent.

En lärarassistents arbetsuppgifter kan variera beroende på skolans behov, det kan både handla om att arbeta administrativt och att stötta i undervisningen. Eleonora och Katarina är också utbildade för att kunna ta hand om elever som behöver särskilt stöd.

– Jag brukar säga att jag är en supervikarie! förklarar Eleonora Miola.

Nu önskar de att kommunen skulle införa yrkesrollen även på pappret, ansöka om det statliga bidraget och anställa ett antal lärarassistenter för att avlasta personalen på kommunens olika skolor.

– Det är brist på personal och det finns ett bidrag. Varför inte söka det? Det hade inneburit att många som jobbar som vikarier i kommunen kanske kunde plugga till lärarassistent och få både en ordentlig utbildning och anställning, säger Eleonora Miola.

Henrik Bolin är grundskolechef i Skellefteå kommun. Han tillträdde i höstas och berättar för Norran att kommunen kommer att söka statsbidraget för lärarassistenter från och med den här terminen.

– Jag tycker det är synd att det inte har gjorts tidigare. Vi har ett behov av den här yrkesrollen framöver, vi kommer inte klara oss med enbart lärare, säger han.

Håller du med om att kommunen har dålig koll på vad lärarassistenter gör?

– Man har nog inte prioriterat att sätta sig in i det. Det var inte aktuellt att anställa lärarassistenter förut, när ekonomin var sämre. Dessutom har inte ens Skolverket en tydlig definition av yrkesrollen.

undefined
Henrik Bolin är avdelningschef för grundskolan i Skellefteå kommun.

Nu har Henrik Bolin bett kommunens rektorer att se över hur många som i dagsläget jobbar med lärarassistentuppgifter och som skulle kunna vara aktuella för anställning med hjälp av bidraget.

Om bidraget nu är så bra, varför har ni inte sökt det tidigare?

– Jag tillträdde i höstas och kan faktiskt inte svara på varför man har valt att avstå tidigare. Men det vi märker nu är att personalbristen börjar bli stor.  Det vore jättebra om det här ledde till att vi får in personal som kan avlasta lärarna. Då kan vi använda lärarna till det de är utbildade för, nämligen att undervisa.

LÄRARASSISTENTER

Lärarassistent är en relativt ny yrkesroll som finns i flera av landets kommuner. 

Som lärarassistent avlastar man och är ett stöd för lärare på skolan. Det är ett yrke med stor variation och kan innefatta både administrativa och praktiska arbetsuppgifter.

Rollen ska inte förväxlas med elevassistent, som snarare går ut på att ge vissa elever extra stöd i undervisningen.

Det finns flera folk- och yrkeshögskoleutbildningar för den som vill bli lärarassistent. Bland annat i Piteå, Vindeln och Kalix.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!