Skellefteå i framkant med styrsystem för belysning

De har arbetat med detta styrsystem för belysning under flera år. Nu är det fler kommuner som är intresserade av att haka på tåget.
”Vår leverantör har blivit nedringd av kommuner som vill ha detta”, säger Göran Lindgren belysningsplanerare vid Skellefteå kommun.

Här håller de på att byta lampa på ett gatlykta i Skellefteå.

Här håller de på att byta lampa på ett gatlykta i Skellefteå.

Foto: Peter Krikortz

Skellefteå2023-01-03 08:00

Skellefteå kommun har 27 000 belysningspunkter som de håller på att byta ut till LED-belysning i kommunen.

– Vi försöker byta mellan 1 200–1 300 armaturer per år. 

Från 2016 har de arbetat med att byta till LED. Och de har bytt i Skelleftehamn, Bergsbyn, Lövånger, Bureå, Byske, Boliden, Burträsk och Fällfors. De dimrar ner mellan klockan 11.00–06.00 och sparar 30 procent under natten. De sista fem åren har de kört med den varianten.

– Vi har inte bytt i Ursviken, Örviken, Stackgrönnan eller Jörn. Stan är också kvar.
Hittills har de bytt ungefär 7 000 armaturer i kommunen. Det innebär att de skulle ta minst 15 år till innan de har bytt ut all armatur till LED. Det här är något som Göran Lindgren vill påskynda.

– Vi skulle behöva hitta en lösning för att kunna påskynda processen.

undefined
Här byter Roger Lindqvist och Pelle Lundström, Skellefteå kommun lampa på en armatur.

De gamla armaturerna med gult ljus byts vart fjärde år eftersom de har en normal livslängd på fyra år. För att spara en del pengar så byts allting till LED nu när de ändå ska byta, istället för att byta enstaka lampor. Nästa år är det dags att byta lampor på Prästbordet och på Degerbyn i Skellefteå.

– Vi byter inte lampor där. I stället byter vi till LED. Fördelen med LED är att armaturen har en inbyggd dimring som sparar ytterligare 30 procent på småtimmarna så vi kan ha tänt hela mörka natten utan att behöva nattsläcka eller fasnedsläcka. 

Från politikerna har de fått tillskjutet pengar för att kunna byta belysning i landsbygden och i sommar har de bland annat byggt anläggningar i Gagsmark, Burmoran, Norrlångträsk, Strycksele, Storbränna, Klöverfors, Grönnholmen och Renfors.

I byarna har de ett samarbete med Skellefteå Kraft. Skellefteå Kraft gräver ner luftledningar i backen och i samband med detta fixar kommunen belysningen.

– Vi har många samprojekt med Skellefteå Kraft när det gäller belysning och kraftkabel, vilket ger en del besparingar

När de bygger om gator försöker de också byta belysning samtidigt som det byts avlopps- och vattenledningar.

– Då sätter vi in LED. Det är också en del i vårt besparingsarbete.

undefined
Göran Lindgren, belysningsplanerare använder mobiltelefonen för att styra gatubelysningen. I bakgrunden hans kollega Roger Lindqvist.

Sedan flera år tillbaka har de ett modernt styrsystem för belysningen. Det innebär att de har tre faser i ett system.

– Vi släcker en fas i taget. Det innebär att vi måste ha tre kontaktorer i systemet för att det ska fungera. Men vi har varit väl förberedda och vi har tre kontaktorer på de flesta centraler.

Med hjälp av ett simkort i en apparat i elcentralen på respektive ort kan de via en mobiltelefon tända och släcka belysningen på olika orter.

Många kommuner i Sverige har inte byggt upp ett sådant system som Skellefteå har. Men det är något som de nu börjar få upp ögonen på.

– Leverantören av systemet vi använder har blivit nedringd av andra kommuner som också vill ha styrsystemet. 

Strömförbrukningen av kommunens utebelysning är en kostnad på cirka 4,5 miljoner kronor per år enligt Göran Lindgren.

– Vi har inte gjort några riktiga beräkningar än. Vi har kollat gamla räkningar och det gör ganska stor skillnad. Vi måste också titta på trygghet för samhällsinvånarna så att det inte skapas en obehaglighetskänsla när man är ute och promenerar runt om i kommunen, avslutar Göran Lindgren, belysningsplanerare på Skellefteå kommun.

Belysning

Fasnedkoppling – Två tredjedelar av belysningen i tätorterna släcks stegvis ner mellan 22.00 och 06.00. Av den tredjedel som är tänd ska minst en ljuspunkt vara tänd i varje korsning och i övrigt ska ungefär var tredje lampa lysa.

Nattsläckning – Mellan 23.00 och 06.00 är belysningen på landsbygden helt släckt.

Sommarsläckning – Under sommarperioden är vägbelysningen i tätorterna och på landsbygden helt nedsläckt. Mellan den 5 augusti och 30 april är den tänd.

Källa: Skellefteå kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!