Under seminariet föreläste Annika Winsth kring temat ”Skellefteå och världsekonomin”. Norran Affärsliv fick också en pratstund med henne innan föreläsningen.
– Skellefteå står inför andra utmaningar än övriga Sverige där vi ser en avmattning i ekonomin. En fördel för Skellefteås del är att bristen på arbetskraft dämpas då arbetslösheten i riket bedöms öka till över sju procent igen under våren. Det kan därmed bli lättare att få tag på medarbetare till företagen i Skellefteå, säger hon.
När det gäller konjunkturläget i Sverige tror Annika på en mild lågkonjunktur.
– I den här regionen lär det inte märkas nämnvärt med tanke på vad som pågår i kommunen.
Annika Winsth konstaterar att Skellefteå har ett guldläge både nationellt och internationellt.
– Genom att ta vara på de tekniksprång som är nödvändiga för att skapa ett hållbart samhälle är det möjligt att locka till sig både kompetens och kapital. Detta ger möjligheter att bygga kluster av innovation som bidrar till tillväxt och framtidstro.
Hon menar att tillväxt behövs för att man ska kunna investera i en teknik- och innovationsdriven omställning som är kostsam.
– Tillväxten är viktig för att vi ska råd att välja hållbara lösningar.
För att illustrera detta jämför hon med det fokus som fanns på miljömässiga aspekter före finanskrisen 2008 och hur dessa frågor ”dog” åren efter krisen.
– Frågorna är nu aktuella igen. Ekonomin är stark och sysselsättningen hög, vilket gör att vi igen prioriterar miljöfrågan högt. Tiden rinner ut för klimatet och lönsamhet är en god motor för att få till detta, säger Annika.
Hon menar att om Skellefteå och Sverige kan visa att klok tillväxt bidrar till en hållbar utveckling med god levnadsstandard kan det motivera andra länder att bedriva en ambitiös klimatpolitisk.
– Länder som Kina och Indien, som idag använder mycket kol, ska kunna se på Sverige som ett föregångsland – där man både är hållbar och ett land med hög levnadsstandard, säger Annika Winsth.
Annika betonar att finansmarknaderna spelar en allt större roll, också genom att styra priset på pengar till ren produktion.
– Det kan till exempel handla om vilken ränta du som företag får låna till – att hållbara bolag får låna till lägre ränta och att bolag med stora utsläpp får betala mer.
– Det kan till exempel handla om vilken ränta du som företag får låna till – att hållbara bolag får låna till lägre ränta och att ett smutsigt bolag får betala mer.
Hon konstaterar slutligen att satsningarna i Skellefteå ligger helt i linje med hur många länder tänker idag och i linje med EU:s standard för klassificeringssystemet ”taxonomin”.
– Idag fokuserar investerare och finansmarknaden på att styra kapitalet till rätt produktion. Till exempel inser allt fler att kolet ska vara kvar i marken och att investera i kolkraft är en riskfylld investering. Satsningarna i Skellefteå med fokus på ren energi är mycket mer effektiva än att till exempel lägga krut på plastpåsar och elcyklar som ger små effekter och tar tid från det som verkligen gör skillnad, avslutar Annika Winsth.