Skellefteå kommun erbjuder alla som antagits vid Luleå Tekniska Universitet eller Umeå universitet, med studieort Skellefteå, eller annan eftergymnasial utbildning på campus, en bostad via bostadsgarantin.
Totalt sett har det kommunala Skebo, som förmedlar bostäderna, 306 studentrum i sitt bestånd.
I höst är mellan 200 och 250 studenter från LTU registrerade på kurser och utbildningar på campus i Skellefteå. Yrkeshögskolan har ytterligare 100 studenter registrerade och utöver det två finns fler lärosäten med utbildningar på campus.
Under höstterminen kan det därför saknas bostäder för studenter, trots bostadsgarantin.
– I år finns det ett enormt intresse för att studera här, så det är väldigt tight just nu, säger Åsa Andersson, vd på Skebo.
Sedan i fjol är 220 av de 306 studentrummen tillfälliga boenden i baracker på campusområdet.
Bostadsgarantin var viktig för den nya studenten Isak Wats från Stockholm. Han bestämde sig sent för att söka in till högskolan och i Skellefteå var anmälan fortfarande öppen till utbildningen för datornätverk.
Under sitt bostadssökande lade han märke till att flera av andrahandslägenheterna på marknaden endast hyrdes ut till företag. Han gjorde flera försök att få tag på en bostad, via inlägg på sociala medier, annonser på Blocket och genom Skebos vanliga bostadskö.
– Det fanns inte en chans att tävla mot de som stått i kö länge, så det blev en studentlägenhet istället.
Till slut fick han tag på ett studentrum på Villagatan via bostadsgarantin. Rummet är 24 kvadratmeter, något mindre än vad han är van vid, men större än rummen i barackerna.
– Jag hade kunnat tänka mig att bo i barackerna, men bara temporärt. Det hade kanske funkat under tiden man sökte något annat, säger Isak Wats.
Åsa Andersson säger att fler studentbostäder är på gång, men inga fler tillfälliga baracker. Skebo planerar att bygga permanenta studentlägenheter intill kårhuset på campus.
Hon säger att bolaget är enormt angeläget om att komma i gång och upphandla bygget. Men hon kan inte säga något om tidsramen.
– Detaljplanen beräknas vara ute på samråd efter sommaren. Vi hade hoppats att den skulle vara ute redan, men så fort den är godkänd sätter vi igång och upphandlar.
Hur många lägenheter det blir återstår att se.
– Vi vill bygga så många som någonsin är möjligt, gärna 350 till 400 bostäder, men det är detaljplanen som styr.
Emil Andersson, Ali Aldakhil och Eh Soe studerar vid campus i Skellefteå och är med i studentföreningen. De tycker att bostadsgarantin har hållit vad den lovat hittills, men stan växer så det knakar och de är oroliga för hur bostadssituationen kommer att se ut till terminsstarten.
– Det är inte som att våra linjer blir mindre. I år ska min linje ta in dubbelt så många studenter som i fjol, säger Emil Andersson.
I sin roll som utbildningssamordnare har Ali Aldakhil mycket kontakt med internationella studenter. Han är inte säker på att alla kan hitta ett boende.
– De kommer till mig för att fråga om råd, och jag vet faktiskt inte, jag är lite orolig ärligt talat. Det blir bara fler och fler studenter och det är osäkert just nu. Jag vet inte ens om barackerna räcker till, säger Ali Aldakhil.