Det är Lindbäcks Fastigheter från Piteå som har planerat för byggandet. När det gäller Friggtomten ska spaden i jorden till hösten, och när det står klart fortsätter projektet på andra sidan Södra Lasarettsvägen.
Lindbäcks har också planer på Getberget i kvarteret Lejongapet. Där är inte detaljplanen klar ännu, så byggstart ligger längre fram i tiden.
Det kommunala bolaget Skebo har nu meddelat att de vill köpa dessa tre byggen då de står färdigbyggda. Affären genomförs om Lindbäcks styrelse samt Skellefteås kommunfullmäktige godkänner.
Köpeskillingen blir 900 miljoner och ger alltså nyckelfärdiga bostäder. Det handlar om 500 lägenheter totalt på de tre områdena.
Boendet blir alltså hyreslägenheter och ska fördelas via den vanliga Skebokön.
Harriet Classon är styrelseordförande i Skebo, och hon säger att Lindbäcks lade ut sina planerade byggen på den öppna marknaden.
– Det fanns fler intressenter än vi, säger hon.
Anledningen till att Skebo vill köpa är att de har en lång kö till sina lägenheter.
– Vi vill också bidra till att Skellefteå får fler bostäder, eftersom det behövs för stadens utveckling.
Genom affären blir Skebo ännu mer dominerande på marknaden.
Efter försäljningen av de stora bestånden på Anderstorp och Sunnanå till Heimstaden för några år sedan kom Skebos andel ner till cirka 45 procent av Skellefteås hyreslägenheter. Det sades då vara bra för konkurrensen att ett enskilt bolag inte är så dominerande.
– Men det byggs ju mer i stan, och fler byggherrar har planer, det kommer att hålla ner vår dominans något, säger Harriet Classon.
När det gäller chansen att få lägenhet i innerstan så hade folk kanske hoppats på Lindbäcks, och att ta sig in via en alternativ kö. Nu går Skebo-kön före.
– Men det ska nog gå bra att få tag i lägenhet ändå. Vi såg av släppet på Strömsör att man kan få kontrakt även om man har stått en kort tid i kö. När det är nyproduktionspriser så vill inte alla hyra, säger Harriet Classon.
Markus Holmlund, VD på Lindbäcks Fastigheter, säger att det finns två skäl till att de säljer.
Dels var projekten tillsammans för stora för att bolaget skulle ha råd att äga dem. Dels har inte Lindbäcks några bostäder sedan tidigare i Skellefteå, vilket innebär att man måste dra igång en organisation för fastighetsförvaltningen.
– Det är inte ovanligt att vi gör på det här sättet; paketerar ett bygge och sedan säljer, säger Markus Holmlund.