Skatteexpert på frukostmöte i Skellefteå: Nya momsregler i sikte

Under tisdagen genomförde StyrelseAkademien Norr, i samarbete med revisionsbyrån EY, en skattefrukost på Scandic i Skellefteå. Bland de heta framtidsfrågorna finns EU:s nya planerade momsreform som planeras att införas i steg 2019-2022 och som enligt EY:s skattekonsult Pierre Jonsson kommer att öka företagens administrativa börda.

– I Sverige har vi i stort sett inga momsförluster på grund av dagens momssystem men i andra länder i Europa är detta ett stort problem, berättar Pierre Jonsson.

– I Sverige har vi i stort sett inga momsförluster på grund av dagens momssystem men i andra länder i Europa är detta ett stort problem, berättar Pierre Jonsson.

Foto: Lars Westerlund

Skellefteå2018-12-11 17:24
undefined
– I Sverige har vi i stort sett inga momsförluster på grund av dagens momssystem men i andra länder i Europa är detta ett stort problem, berättar Pierre Jonsson.

– Detta blir den största reformeringen av EU:s momsregler på 25 år, berättar Pierre Jonsson som tillsammans med Lars Berggren berättade om nyheterna på skattefronten.

Det som är syftet med reformen är att förbättra och modernisera momssystemet för EU:s medlemsstater och för de företag som bedriver EU-handel.

– Medlemsstaterna går nämligen varje år miste om cirka 150 miljarder euro. Av detta belopp beräknas 50 miljarder euro avse gränsöverskridande momsbedrägerier, vilka bland annat tros finansiera terrorism

Reformen beräknas kunna minska bedrägerierna med hela 80 procent, säger Pierre.

Han betonar att ansatserna med den planerade reformen är god men samtidigt kommer den att starkt öka företagens administrativa börda.

– I Sverige har vi i stort sett inga momsförluster på grund av dagens momssystem men i vissa andra länder i Europa är detta ett stort problem.

I Rumänien beräknas till exempel momsförlusterna till 37 procent. Bedrägerierna går ofta till så att ett företag köper en vara från ett annat land utan moms. Sedan säljer företaget varan i sitt eget land med moms och får på så sätt in momspengar från den köparen. Intäkterna från vidareförsäljningen tar företaget in utan att betala moms till staten och efter en tid försvinner företaget hux flux.

undefined
En av deltagarna på frukostmötet Karin Lundström Rawden i samspråk med Pierre Jonsson och Lars Berggren, EY.

Det nya momssystemet innebär att när företag från två olika EU-länder säljer varor till varandra ska säljaren debitera köparlandets moms i sin faktura.

– Detta kommer att innebära systemanpassningar och innebär bland annat att säljaren måste ha kunskap om de olika skattesatserna inom EU. Men innan detta blir verklighet måste först alla EU-länder godkänna förslagen från EU-kommissionen, vilket beräknas vara klart först 2022, säger Pierre Jonsson.

Vad som däremot kan komma att sjösättas redan under 2019 är konceptet med certifierad beskattningsbar person, certified taxable person, CTP. En sådan registrering innebär att skattemyndigheten i det aktuella företagets land bedömt att företaget är en pålitlig skattebetalare. Företag som blivit certifierade kan då använda förenklade regler när det gäller att bevisa varför varor flyttats mellan länder. Det företag som säljer varor till en CTP kommer att kunna tillämpa samma regler som vi har idag, det vill säga att det normalt är köparen som redovisar momsen i sitt hemland.

– Därför blir vid en försäljning viktigt att känna till kundens status – om denne är CTP-certifierad eller inte, avslutar Pierre Jonsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!