Under de senaste 20 år har Skellefteå tingsrätt varit mestadels befriad från allvarliga incidenter i samband med rättegångar, häktningsförhandlingar eller besökare som på ett eller annat sätt varit utåtagerande.
Mest spektakulärt på senare tid var dels när en man under utpressningsliknande former hotade en annan besökare vid en rättegång i mars 2020 och dessutom försökte gömma narkotika i en trappa, dels en kvinna som rymde från en rättegång i december 2019 efter att hon på kort tid suttit häktad tre gånger inom en månad.
Från och med i höst är planen att samtliga besökare vid Skellefteå tingsrätt, som tänkt närvara vid en rättegång, ska passera en säkerhetskontroll med så kallad larmbåge.
– Det handlar om att vi ska införa en fast säkerhetskontroll, vilket redan nu finns vid ett flertal svenska domstolar. Här i Västerbotten har detta redan införts vid tingsrätten i Umeå, och det finns inget skäl till att vi ska ha en lägre säkerhetsnivå här i Skellefteå, säger lagman Christel Lundmark.
Tingsrätten gör i dag, i samråd med polisen och åklagarmyndigheten, kontinuerliga hot- och riskbedömningar vilket resulterar i att flera förhandlingar har en förstärkt säkerhet med kontroller och ordningsvakter och/eller poliser på plats.
Satsningen på säkerhetskontroller innebär att tingsrätten ska anställda tre ordningsvakter, rekryteringsprocessen har redan startat. Redan i dag har tingsrätten personal där ordningsvaktsuppdraget ingår i arbetet.
Har det inträffat allt fler allvarliga händelser som gör att säkerheten förstärks?
– Nej, det handlar inte om en ökning av incidenter som tvingat fram satsningen. Det här görs i ett förebyggande syfte. Vi har ett bra säkerhetsläge vid domstolen som är resultatet av att vi har arbetat kontinuerligt med säkerhetsfrågor internt och i samråd med andra aktörer. Allt detta görs för att besökare och personal vid tingsrätten ska känna sig trygga och att huvudförhandlingar ska kunna genomföras utan onödiga störningar, svarar Christel Lundmark, som varit chef för Skellefteå tingsrätt sedan 2007.
Nästan varje dag hålls det en eller flera förhandlingar vid Skellefteå tingsrätt, allt från enklare tvistemål till grova våldsbrott.
Andra vinster förutom ökad säkerhet?
– Den tid vi i dag lägger ned på hot- och riskbedömningar kan vi istället i framtiden använda i den dömande verksamheten.