Skarpa uppmaningen – efter dödsolyckorna

Den här sommaren har flera drunkningsolyckor inträffat i länet. Mikael Olausson på Svenska livräddningssällskapet har många uppmaningar till badsugna: ”Det behöver inte vara obehagligt att bada, bara man följer råden”, säger han.

Mikael Olausson, generalsekreterare vid Svenska livräddningssällskapet, har flera uppmaningar till badsugna i sommar.

Mikael Olausson, generalsekreterare vid Svenska livräddningssällskapet, har flera uppmaningar till badsugna i sommar.

Foto: Svenska Livräddningssällskapet

Skellefteå2024-07-24 05:00

Norran och andra medier har rapporterat om ett antal drunkningstillbud de senaste veckorna. Flera har haft dödlig utgång, till exempel vid Falkträskbadet i Skellefteå samt i Älvsbyn och Lycksele. I början av veckan kom ännu ett larm, denna gång från utanför Umeå där en kvinna ådragit sig livshotande skador.

Vid en första anblick kan det verka som att det varit ovanligt många drunkningsolyckor här i norr denna sommar. Mikael Olausson, generalsekreterare på Svenska livräddningssällskapet, säger att det finns en förklaring till det:

– Vädret spelar stor roll. I juli brukar det vara absolut flest drunkningsolyckor. Folk har semester och söker sig till vattnet så fort det blir fina dagar, säger han.

– Då ”hopar” det sig och kan upplevas som att ovanligt många drunknar. Men om man tittar på hela året är bilden ofta annorlunda.

Vissa olyckor får dessutom väldigt stor uppmärksamhet, vilket kan spä på känslan, enligt Mikael Olausson.

– Drunkningsolyckan i Älvsbyn är ett sådant exempel, en tragisk olycka då en pojke och hans bonuspappa gick bort.

Siffrorna talar annars sitt tydliga språk: sett över tid blir de dödliga drunkningsolyckorna färre. På årets första sex månader har 33 personer drunknat i Sverige – i fjol vid samma tid var det 35 personer.

undefined
Den 13 juli inträffade en drunkningsolycka med dödlig utgång vid Falkträskbadet i Skellefteå.

Västerbotten ser inte heller ut att sticka ut. Här sker ungefär fyra dödsfall per år.

Mikael Olausson påpekar att den som äger en badanläggning – ofta är det kommunen – har ett ansvar att se till att platsen är trygg och säker.

Men alla ansvarar för att följa de regler som finns.

– Det är ditt ansvar som enskild person, säger Mikael Olausson.

Så vad ska man göra om man ändå blir vittne till en drunkningsolycka?

– Ropa på hjälp och larma 112 på en gång, se dig om efter livräddningsutrustning och kasta ut livboj, sammanfattar Mikael Olausson.

– Hjärt-lungräddning ska alltid föregås av inblåsningar vid drunkningsolyckor, eftersom syrebrist är orsaken till hjärtstoppet.

Har man små barn ska man befinna sig ”inom greppavstånd”. Och mycket handlar om att lära känna sin egen förmåga, säger han.

– Det kan vara bra att simma där man bottnar. Två meter kan vara skillnaden mellan liv och död.

– Men det behöver inte vara obehagligt att bada, bara man följer råden. Det är roligt, härligt och skönt – så länge man gör det med lite förnuft!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!