Miljoner till konsultfirma som inte upphandlats

Ett företag fick ett uppdrag värt åtta miljoner kronor från kommunala Skellefteå Kraft. Men någon upphandlinga hade inte gjorts. Nu kritiseras de av Konkurrenskommissionen.

Kontraktet borde ha upphandlats, enligt Konkurrenskommissionen. Även Konkurrensverket har visat intresse för affären. Bilden är ett kollage.

Kontraktet borde ha upphandlats, enligt Konkurrenskommissionen. Även Konkurrensverket har visat intresse för affären. Bilden är ett kollage.

Foto: Peter Krikortz/Konkurrensverket/Henrik Holmberg

Skellefteå2023-06-27 06:00

Konkurrenskommissionen är en oberoende expertgrupp med jurister som startades av tankesmedjan Den nya välfärden 1994. De har sedan dess arbetat med att bevaka och uppmärksamma snedvriden konkurrens med offentlig medel.

Nu har de utrett en affär som Skellefteå Kraft deltagit i. Affären gäller ett konsulttjänstföretag och enligt utredningen ska bolaget ha köpt tjänster från företaget direkt, utan att annonsera ut upphandlingen på den Europeiska marknaden. Detta strider mot lagen, hävdar kommissionen.

Företaget, som inte upphandlades, sysslar med organisationsrådgivning och företagsutveckling. Enligt kommissionen angav det kommunala bolaget flera orsaker till att inte behöva upphandla detta företag. 

De ska ha påstått att en upphandling redan annonserats, vilket kommissionen hävdar inte stämmer.

Skellefteå Kraft ska även ha angett att kontraktet handlade om forsknings-, experiment-, studie- eller utvecklingsändamål, något som undantar detta från upphandlingsskyldighet. Kommissionen påpekar att företags- och organisationsrådgivning inte omfattas av sådana undantag.

En tredje anledning är att tjänsterna omfattas av ensamrätt. Det gäller en metod som företaget äger och förvaltar. Inte heller det tycker Konkurrenskommissionen är en rimlig anledning till att inte upphandla.

De skriver att det är förbjudet att avgränsa en upphandling till en viss metod eller varumärke och att man ska ge andra likvärdiga lösningar möjlighet. Annars krävs att Skellefteå Kraft kan visa att konsultföretaget är det enda på hela EU:s inre marknad som kan fullgöra kontraktet.

Kommissionen ifrågasätter om de organisatoriska förhållandena på Skellefteå Kraft är så speciella att endast det valda konsultföretaget kan leverera rätt tjänst. Det finns ett flertal konkurrerande företag med olika metoder på marknaden som borde kunna lämna anbud, resonerar kommissionen.

"Skellefteå Kraft har genom missledande påståenden och överträdelser av lagen kommit att snedvrida konkurrensen och bryta mot det regelverk som bland annat kommit till för att motverka korruption i offentlig verksamhet", skriver de.

De har även beräknat att Skellefteå Kraft skulle kunna riskera böter på upp till 560 000 kronor om Konkurrensverket ingriper.

Skellefteå Kraft har valt att inte yttra sig om anklagelserna till Konkurrenskommissionen.

Helén Olofsson är inköpschef på Skellefteå Kraft. Hon vill inte heller svara på Norrans frågor om den utredning som Konkurrenskommissionen gjort. Samtidigt framkommer det att det inte bara är de som intresserar sig för upphandlingen.

– Vi har fått en skrivelse från Konkurrensverket som har ställt frågor kring tillvägagångssättet vid upphandlingen. Vi inväntar återkoppling från dem.

Du kan inte kommentera exempelvis varför det inte fanns en annons?

– Vi vill inte föregå myndighetens respons.

Hon tillägger:

– Men om Konkurrensverket har synpunkter kommer vi förstås att ta lärdom av det och förbättra vårt arbetssätt. Jag kan inte säga så mycket mer än så.

När fick ni skrivelsen från Konkurrensverket?

– Det var under våren.

Hon säger att hon inte vet hur de blev uppmärksammade på upphandlingen.

Konkurrenskommissionen

I kommissionen ingår:

Inger Ridderstrand-Linderoth, tidigare stadsjurist i Stockholm.

Patrik Engellau, ordförande tankesmedjan Den nya välfärden.

Per Eklund, tidigare hovrättsråd och statsstödsexpert.

Lennart Göranson, tidigare ställföreträdande generaldirektör vid Konkurrensverket.

Erik Nerep, professor i konkurrensrätt.

Lennart Palm, tidigare vd vid Näringslivets regelnämnd (NNR).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!