Norran berättade nyligen att Skellefteås nya brandstation nu är på gång att byggas i Östra Navet på Hendensbyn. Kostnaderna kan bli upp emot 100 miljoner kronor.
På tisdagens sammanträde var fråga om flytten uppe till debatt. Majoriteten tog 2020 beslutet om flytt från nuvarande stationen medan oppositionen ville se renovering och utbyggnad. Hans Brettschneider kritiserade i en interpellation majoriteten för tiden det har tagit, för fördyringar och bristande samordningsvinster.
– När jag nu kör förbi "Navet" så ser man fortfarande de tomma portarna och räddningstjänsten lyser med sin frånvaro. Man kan inte låta bli att fundera på när en inflyttning ska ske och vad det kostar med dessa tomma lokaler.
Han tillade:
– När man tog beslutet om det här skulle det gå så mycket snabbare än att vara i befintlig lokal. Jag känner att det hade varit klart nu om man påbörjat en renovering.
Han fick inget tydligt svar om budgeten för ombyggnationen.
– Visst är det viktigt att ha koll. Kommunkoncernen drabbas även av kostnaden för tomma lokaler. Det är ett slöseri med våra gemensamma pengar.
Andreas Löwenhöök (M) gav sig också in i debatten.
– Budgeten har reviderats undan för undan. Nu ser vi uppgifter om att lokalerna ska kosta uppemot 100 miljoner kronor istället för 40 miljoner kronor. Har det gått så mycket prestige i det här att ni är beredda till vilken hyressättning som helst?
– Vi har förhandling om hyressättning och är nära en lösning. Vår målsättning är att hyran blir så låg som möjligt, svarade Tomas Teglund (S), ordförande i nämnden för support och lokaler.
Lorents Burman (S) påpekade att det trots allt blir halva kvadratmeterpriset för att bygga om Östra Navet jämfört med att bygga en ny anläggning.
Sara Keisu-Lundh, ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, svarade på kritiken. Hon påpekade att det är Skellefteå Industrihus som äger huset och därmed tar kostnaden för tomma lokaler. Inflyttning beräknas till första kvartalet 2024. Hon ansåg heller inte att planen var försenad.
Hans Brettschneider var inte riktigt nöjd då han tror flytten kan dra iväg ännu mer i tid.
– Stoppa flytten nu, hyr ut de tomma lokalerna och ta ett beslut om placeringen av räddningstjänsten senare nu när området utvecklats på grund av Northvolts etablering. Det är inte optimalt att ha räddningstjänst i det området. Det är inga bra trafiklösningar.
Hans Brettschneider hade även fått till sig att personal var missnöjd över flytten. Sara Keisu-Lundh svarade att det startats en projektgrupp inom räddningstjänsten där personal medverkar och att hon har fått andra signaler – att personalen är nöjd. De dividerade en del om sina olika uppfattningar.
– Nu vet ni brandmän att ni är nöjda, men jag har hört att de är missnöjda, sa Brettschneider.
– Det finns en oro gällande övningsfältet, men vi har tryggat med att det finns en avsatt yta för det, sa Keisu-Lundh.
Hon berättade även att en utredning nu dragits igång för detta.
Stina Engström (L) ville veta varför betongplattan måste bilas upp för att göra avlopp, varför man inte planerat för detta. Hon fick inget svar, men enligt information till Norran, som varit på platsen, är det den gamla plattan som måste byggas om.