Bakgrunden till att Christina Lindkvist startade gruppen bottnar i hennes egna erfarenheter.
– Jag var tidigare inblandad i en konflikt på en arbetsplats och upplever att jag inte fick så mycket gehör. Jag hade visserligen hjälp av facket, men jag kände att jag behövde fler att vända mig till för erfarenhetsutbyte med andra som drabbats. Det är svårt att veta var de finns, säger hon.
Utbyta berättelser
När hon senare berättade om sina erfarenheter för andra fick hon höra fler och fler berättelser om liknande problem.
– Jag funderade på hur utbrett det här var och startade Facebookgruppen för att ge möjlighet till utbyte av erfarenheter, säger hon.
Av vad som framkommit hittills tycks kritiken i huvudsak handla om dåligt ledarskap, enligt Christina Lindkvist. Samtidigt finns en rädsla för att berätta, då det även finns chefer och kommunikatörer i gruppen.
– Jag har släppt in nästan alla. Jag kan se att de jobbar eller har jobbat på kommunen.
Hur resonerar du kring att godkänna chefer?
– Chefer är också anställda och de skulle kunna ge ett chefsperspektiv. Jag önskar vi kunde prata öppet, säger hon.
Hon berättar att hon fått PM direkt också från personer som vill berätta, men som inte vågar dela med sig till alla.
– De flesta som hört av sig arbetar inom socialförvaltningen, men inom olika avdelningar. Det är ingen från exempelvis tekniska kontoret.
Hantera missnöje
Hon tycker det är hemskt att anställda känner att man inte kan prata öppet, att man inte kan ha en kritisk åsikt och att folk är rädda.
– Som kommun borde man kunna hantera att det finns personer som är missnöjda, inte bara trycka ned missnöjet, säger hon.
Kommunen lade under fredagen ut ett inlägg på Facebook där de kommenterar Facebookgruppen. Enligt inlägget tycker kommunen att "det är tråkigt att höra" att man anser att arbetsgivaren inte skött sig, men välkomnar att diskussionen förs. Inlägget uppmanar personer som är missnöjda att kontakta HR-stöd på kommunen.
Hur ser du på kommunens inlägg?
– Det är intressant att de reagerar, men deras budskap är att varje enskild person ska kontakta HR. Det tycker jag känns sådär. I min erfarenhet går HR på arbetsgivarens och chefernas linje. Som jag ser det är det en risk för varje individ. Om vi tar stöd av andra blir vi starkare. Därför gör uppmaningen mig lite misstänksam, säger hon.
Behöver lyftas
Det är Caroline Thorén, press- och mediestrateg vid kommunen, som har lagt ut kommunens osignerade inlägg på kommunens Facebooksida. Hon har gjort det i samråd med kommundirektör Kristina Sundin Jonsson och personalchef Joakim Lundin och säger såhär om Christina Lindkvists invändningar:
– HR ska vara en länk mellan arbetstagare och chef när relationen inte fungerar. Om man som anställd inte känner att det finns något forum för att diskutera arbetsförhållanden är det uppenbarligen en fråga som behöver lyftas på strategisk nivå men även på chefsutbildningar och arbetsplatser. Varför känner man sig ensam och att man inte kan prata med chef och kollegor? Det handlar om att ha ett klimat där man kan prata utan att det slår tillbaka. Jag kan bara beklaga att det finns verksamheter där man känner sig ensam, men jag skulle tro att det varierar mellan olika arbetsplatser.