Skabb ökar i Västerbotten – uppmaningen: "Sök vård"

Under senaste tiden har antal fall med patienter som lider av skabb ökat. Hud- och STD-kliniken uppmanar nu allmänheten att söka vård om man upplever klåda som inte går över.

Sjukdomen skabb orsakas av ett kvalster, det cirka 1/2 mm stora skabbdjuret Sarcoptes scabiei, som gräver sina gångar inne i huden.

Sjukdomen skabb orsakas av ett kvalster, det cirka 1/2 mm stora skabbdjuret Sarcoptes scabiei, som gräver sina gångar inne i huden.

Foto: Arkivbild

Skellefteå2023-11-20 19:00

En parasit som gör gångar i hudens yttersta lager och lägger sina ägg där – det låter inte särskilt trevligt. Skabb, som hudparasiten i fråga heter, är inte farlig men kan vara väldigt obehaglig.

Nu ökar antalet fall av skabb i Västerbotten. Under 2023 har hittills 65 fall av skabb remitterats till Hud- och STD-kliniken. Under hela 2022 registrerades 62 fall, och 2021 låg siffran på 40. Under åren 2019–2020 konstaterades drygt ett trettiotal fall per år.

Richard Lindström, överläkare på hud- och STD-kliniken vid Norrlands universitetssjukhus, menar att det är svårt att veta vad ökningen beror på:

– Vi vet inte varför förekomsten av skabb ökar just nu. Det finns även ett mörkertal, eftersom de flesta behandlas i primärvården. Läkemedel mot skabb kan också köpas receptfritt. Det är vanligt att smittan sprids inom hushållet, säger han.

Det vanligaste symtomet är att huden kliar mycket. Klådan förekommer ofta på händer, fötter och på överkroppen. Ofta tar det mellan två till sex veckor från smittotillfället tills att det börjar klia.

Om man lider av klåda och misstänker att det kan vara skabb är det viktigt att söka vård.

– Man ska inte vänta med att söka vård om man misstänker att man kan ha fått skabb. Risken att smittan sprids vidare minskar om sjukdomen behandlas snabbt, säger Richard Lindström.

Antal fall hos Hud- och STD-kliniken i Västerbotten

2019: 32
2020: 35
2021: 40
2022: 61
2023 (till och med den 9 november): 65

Skabb

Skabb är en hudparasit som gör gångar i hudens yttersta lager och lägger ägg där. Vanligaste symtomet är att det kliar.

Det krävs hudkontakt i flera minuter för att skabb ska hinna smitta.

Skabb kan överleva upp till två dygn utanför kroppen men de blir försvagade och smittar inte lika lätt.

Det kan dröja veckor efter att du har blivit smittad till att det börjar klia.

Skabb behandlas med ett flytande läkemedel som du smörjer över hela kroppen.

Skabb har inget med hygien att göra.

Källa: 1177

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!