Ska utreda osund konkurrens: ”Vi är sämst i klassen”

Nu ska det utredas om det förekommer osund konkurrens i Skellefteå kommun. Det stod klart efter en stundtals stormig debatt i Skellefteå kommunfullmäktige. Bakgrunden var en motion från Alliansen.

Kommunfullmäktiges debatt om osund konkurrens var livlig. Men slutade i enighet om en utredning av saken.

Kommunfullmäktiges debatt om osund konkurrens var livlig. Men slutade i enighet om en utredning av saken.

Foto: Yvonne Rönngren

Skellefteå2020-09-15 16:46

Alliansen i Skellefteå vill att kommunstyrelsen genomför en oberoende kartläggning för att ta reda på inom vilka områden det förekommer osund eller snedvriden konkurrens från kommunen gentemot andra aktörer. 

”Företagare och företagaroganisationer har uppmärksammat att problemet med snedvriden konkurrens är påtagligt”, skriver de i motionen som togs upp på senaste kommunfullmäktige.

– I Svenskt näringslivs senaste företagsranking hamnade Skellefteå på plats 288 av landets 290 kommuner gällande frågan om man upplever att ”kommunens verksamhet tränger undan privat näringsverksamhet”, säger Charlotta Enqvist (KD). 

Alliansen vill även att kommunstyrelsen ska komma med förslag på åtgärder för att undanröja konkurrens utifrån kartläggningen. Dessutom vill de att kommunen, liksom Umeå kommun redan gjort, inför en tjänst där näringsidkare kan anmäla osund konkurrens.

I handlingarna till kommunfullmäktige konstateras visserligen att det i dag saknas ett systematiskt arbete för att hantera frågor om osund konkurrens från arbetslivet. Men kommunstyrelsen ville inte gå så långt som Alliansen. Deras förslag till kommunfullmäktige var att genomföra en utredning som skulle ge förslag på en transparent process för hantering av ärenden, som enligt Konkurrensverket anses vara osund eller olämplig verksamhet. Om det är så kan det behöva prövas politiskt om verksamheterna ska drivas i kommunens egen regi.

Det förslaget vann gehör, dock med en viss omskrivning – att olämplig byts ut mot olaglig. I övrigt sa kommunfullmäktige nej till motionen. 

Lorents Burman (S) ville understryka att ”olagligt” är en sak – där följer kommunen eventuella domar från Konkurrensverket. Men det som är ”olämpligt” är en annan fråga. 

– Alliansen kanske tycker att städ, hemtjänst och skola är olämplig kommunal verksamhet, men det är ideologiskt grundat, det gör det inte olagligt, säger han.

Joachim Wallström (V) tyckte att det ”mest spekulerades” från Alliansen sida. Att det helt saknades fakta. Han förstod inte heller varför de som upplever olaglig konkurrens ”inte bara anmäler”. Något Hans Brettschneider (MP) försökte svara på: 

– Nja, det är nog lite enkelt att säga att det ”bara är att anmäla”. Många kan nog oroa sig för att det kan få negativa konsekvenser, säger han. 

Hans Andersson (M) ville också bemöta Joachim Wallströms påstående att det saknas fakta. Han påpekade att Svensk Näringsliv enkäter ”inte är tagna ur luften”, utan är den bild föreningens medlemmar har.  På samma tema sa Andreas Löwenhöök att Svensk Näringsliv även ställt frågan om företagare upplevt att de inte skulle våga anmäla osund konkurrens, av rädsla för konsekvenser. 

– Här svarade 30 procent att de inte vågade, Skellefteå sticker ut med den siffran. Och även om det är upplevelser, så signalerar det något, säger han. 

Markku Abrahamsson (SD) håller med om att det till viss del finns en ideologisk aspekt av frågan. Men att det som benämns som en gråzon, och kan vara problematiskt, inte handlar om kommunal verksamhet som skola eller hemtjänst.

– Då handlar det snarare om kommunal verksamhet som tillverkar och säljer något, eller privat verksamhet som verkar inom ett område där även kommunen verkar. Hur det faktiskt ser ut får utredningen visa, säger han. 

Osund konkurrens

Med osund konkurrens kan avses situationer där leverantörer bryter mot lagar/regler för att få fördelar gentemot konkurrenter. 

I många fall förutsätter osund konkurrens att myndigheter på beställarsidan möjliggör det, bland annat genom bristande kontroll, okunskap eller i det värsta fall för egen vinning.

Begreppet osund konkurrens används även ibland för att beskriva när det offentliga konkurrerar med det privata näringslivet.

Källa: Konkurrensverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!