Ska hitta lösning för dem som vill bygga nytt på landet

De som vill bygga på landsbygden vill helst bo i enplanshus, helst inte i skogen och i boenden större än ett rum och kök. Men finansieringen är den stora nöten att knäcka.

Björn Lundmark, Skellefteå byautvecklingsråd, har länge arbetat med landsbygdsutveckling.

Björn Lundmark, Skellefteå byautvecklingsråd, har länge arbetat med landsbygdsutveckling.

Foto: Carina Kvist

Skellefteå2019-08-26 07:00
undefined
Enligt Björn Lundmark finns det ett stort intresse för att bygga på landsbygden då det råder bostadsbrist.

Det visar en förstudie om byggkoncept på landsbygden, som Skellefteå Byautvecklingsråd står bakom.

undefined
Björn Lundmark, Skellefteå byautvecklingsråd, har länge arbetat med landsbygdsutveckling.

Norran berättade i februari 2018 om studien, som nu kommer att få en fortsättning i form av ett fördjupat projekt.

– Många vill gärna bo inom några mils radie från stadskärnan. Det märks på att huspriserna nu stiger, men det råder bostadsbrist, säger Björn Lundmark, ordförande i föreningen.

Bygga på landsbygden: Nytt koncept tas fram – ”Kommer byggas en hel del på vischan”

Förstudien visade bland annat det finns intresse hos entreprenörer att bygga på landsbygden. Den visade även att det inte är aktuellt att bygga mindre lägenheter än två rum och kök. Varken unga eller gamla vill bo i så små lägenheter. Dessutom vill man bo i marknära boenden, något som även bankerna föredrar och då gärna på plintgrund – så husen kan flyttas och säljas begagnade.

Något som visat sig vara svårt är att få tillåtelse att bygga på jordbruksmark.

Bankerna är inte ensamma om att ha pengar.

– Vi har gjort en undersökning som visar att vill man flytta ut på landet så vill man inte bo i skogen, men det är knepigt att få tillstånd att bygga på jordbruksmark, även om den inte används och är igenvuxen, säger Björn Lundmark.

Ta fram paket

I förstudien har man även tagit fram två koncepthus – exempel på hur man skulle kunna bygga och till vilken kostnad. Det är en villa på 80 kvadratmeter för 1,9 miljoner kronor samt ett flerbostadshus för 22 000 kronor kvadratmetern. Dessutom finns kalkyler på månadskostnader, beroende på hur stor den egna insatsen är.

– Men det finns fler saker vi vill titta på. I det nya projektet ska vi ta fram ett paket med ett färdigt underlag för olika hustyper av olika material i samarbete med byggkonsulter och arkitekter. Dessutom ska vi kolla upp i vilka byar det finns möjlighet att bygga.

Grönbo hittade nytt sätt att finansiera bygget

Annan finansiering

Men den viktigaste delen handlar om att hitta finansieringslösningar. Enligt Björn Lundmark är bankerna mycket restriktiva med att låna ut pengar till husbyggen på landsbygden.

– Det är den stora biten. Jag kanske får låna 500 000 kronor till ett hus på vischan, men det kostar 2,5 miljoner kronor att bygga. Bankerna har direktiv uppifrån om att vara restriktiva om man bygger en bit utanför stan. Men bankerna är inte ensamma om att ha pengar. Exempelvis kan ett bolag låna pengar av privatpersoner med mycket bra ränta under kort tid. Får man ihop tillräckligt med finansiärer så kan banken vara intresserad, exempelvis som vid Karlgård i Skellefteå.

Ett halvår försenat - bygge på Karlgård är igång

Det nya projektet beräknas vara klart i september 2021 och finansieras med nästan en miljon kronor via Skellefteå Älvdal och Jordbruksverket och EU.

– Vi har märkt att det finns riksintresse för arbetet vi gjort och det här materialet kan användas på andra ställen i landet, säger Björn Lundmark.

I maj 2021 planeras en stor konferens med bland andra kommunledning från Skellefteå, Norsjö och Malå, entreprenörer, arkitekter och finanssektorn med presentation av resultaten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!