Skellefteå kommun har under flera år drivit kampanjen Fall int för att minska fallskadorna bland äldre i kommunen.
Under hösten ska en kampanj dra igång i Skellefteå. Den här gången är det patienterna på lasarettet som är i fokus.
– Många som ligger där är gamla, sjuka och medicinerade. Det ökar risken för fall, säger Olle Svensson.
Enligt honom sker sju procent av alla höftledsbrott på just sjukhus.
Mäter resultat
Anledningen till att man väljer att starta projektet i just Skellefteå är för att det har funnits ett stort engagemang att jobba med frågan inom äldreomsorgen.
– De har också lyckats minska sina fallskador. Från början var de sämst i klassen. Nu ligger de på medel i Sverige, säger Olle Svensson.
Fallskador dödar flest, men få tycks bry sigEn del i framgången är enligt honom att de har mätt resultaten och meddelat personalen hur det gått, om man lyckats minska fallolyckorna eller inte.
– Nu ska Sveriges kommuner och landsting, SKL, göra något liknande Skellefteåmodellen i hela Sverige, säger han.
Att åtgärda exempelvis ett höftledsbrott kostar cirka en halv miljon kronor och även om behandlingen blir allt bättre så är det många som inte återfår sin förmåga att gå.
Får hjälp förebygga
Inom projektet på lasarettet ska man analysera var och hur fallen har skett, för att kunna dra lärdom av det. Till hjälp har personalen befintlig statistik.
Patienterna ska även få information om hur de kan förebygga fall. Olle Svensson berättar att de redan är igång med att utbilda personal på lasarettet inför projektet.
Dyr operation
Och det finns stora ekonomiska vinster att göra om olyckorna minskar. Enligt en rapport från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, är ”fallolyckor den olyckstyp som leder till flest dödsfall , flest inläggningar på sjukhus och flest besök på akutmottagningar.”
Statistiken visar att 70 000 personer blev inlagda i sluten sjukhusvård på grund av fallolyckor under 2017. Hos personer 80 år eller äldre orsakas nio av tio skador av ett fall. Och det är dyrt.
– Att åtgärda exempelvis ett höftledsbrott kostar cirka en halv miljon kronor och även om behandlingen blir allt bättre så är det många som inte återfår sin förmåga att gå. Mellan 20 och 30 procent dör också av skadan, säger Olle Svensson.
Fall int igen
Det positiva är att fall går att åtgärda. Han påpekar att andra kampanjer har gett fina resultat, exempelvis när det gäller trafikolyckor och när det gäller barns skador. Eller förebyggande åtgärder för att undvika hjärtinfarkt.
– Men kring fall har man inte bedrivit kampanjer, trots att det kostar så mycket, säger Olle Svensson.
Nästa steg är att dra igång en kampanj för att förhindra att patienter 65 år och äldre faller igen – kallat Fall int igen.
Enligt Olle Svensson kan det exempel handla om att se över näringsintag, medicinering, miljön i hemmet – exempelvis hala golv, mattkanter och dålig belysning.
Den ska startas på vårdavdelningarna på sjukhuset, sedan akuten men sedan kommer i huvudsak arbetet att ske på hälsocentralerna.