Röntgensjuksköterskorna om strejken: ”Måste sätta ner foten”

Vårdförbundets strejk bröt ut under tisdagen. Runt om i landet strejkar nu omkring 2 000 av förbundets medlemmar. På Skellefteå lasarett tågade röntgensjuksköterskorna ut från centralhallen till tonerna av "We're not gonna take it". ”Det känns viktigt att vara här idag”, säger röntgensjuksköterskan Sarah Eriksson som är förtroendevald i Vårdförbundet.

Vårdförbundets medlemmar samlades utanför lasarettets entré i solen, efter att de tågat ut från centralhallen.

Vårdförbundets medlemmar samlades utanför lasarettets entré i solen, efter att de tågat ut från centralhallen.

Foto: Lovisa Gustavsson

Skellefteå2024-06-04 19:00

Röntgensjuksköterskan Sarah Eriksson är förtroendevald i Vårdförbundet. Hon har precis gått på föräldraledighet. Hennes make får ta hand om barnen medan hon tågar ut med sina kollegor på Skellefteå lasarett. 

– Det kändes viktigt att vara här idag. Det är tråkigt att vi måste använda de här stridsåtgärderna, ingen av oss vill egentligen strejka. Men det känns stort. Historiskt, säger hon när de samlats på en filt utanför lasarettets entré.

Kollegan Tim Bäcklund tar vid.

– Det finns en viss frustration, varslet gick ut i god tid och vi trodde inte att det skulle bli strejk. Nu kommer vårdköerna att växa. Det drabbar både patienterna och oss. Men det känns viktigt att sätta ner foten, säger han.

undefined
Vårdförbundets medlemmar samlades utanför lasarettets entré i solen, efter att de tågat ut från centralhallen.

23 röntgenssjuksköterskor på Skellefteå lasarett tas ut i strejken som bröt ut under tisdagen. Även sjuksköterskor på avdelningen Vårdhygien plockas ut i strejk. Från och med nu kommer minst 10 röntgensjuksköterskor att arbeta per dygn. Det bestämdes efter de lokala förhandlingarna mellan Region Västerbotten och Vårdförbundet. Det leder till utökade väntetider för patienter.

– Det är en utmanande situation då vi kommer ha en halverad bemanning, vilket framför allt kommer få konsekvenser för undersökningar med lägre prioritet, skriver röntgenavdelningens verksamhetschef Gunnela Örnberg till Norran i ett mejl.

Röntgensjuksköterskorna har redan börjat se konsekvenserna av övertidsblockaden och strejkvarslet.

– Det är långa köer redan nu, säger Sara Lundin.

Det finns en stor osäkerhet kring hur deras dagar kommer att se ut. Schemaändringar görs med kort framförhållning för att täcka upp luckor i bemanningen, enligt Sarah Eriksson.

undefined
Röntgensjuksköterskorna Semhar Ybrah, Sara Lundin och Sarah Karlsson tågade ut ur centralhallen när Vårförbundets strejk bröt ut.

– Vi har påverkats väldigt mycket redan under övertidsblockaden. Många av oss har inte kunnat ta ut ledighet som vi önskar. Övertidsblockaden och strejken påverkar våra semesterdagar. Det har inte gått att planera sitt liv.

Vårdförbundet har nu ansvaret för att bemanna avdelningen. Röntgensjuksköterskorna berättar att de fick schemat för denna arbetsvecka under måndagen, då det fortfarande fanns en osäkerhet om strejken skulle bryta ut.

Trots all osäkerhet om vad som kommer att hända så finns det hopp.

– Alla påverkas av detta, men stämningen på avdelningen är bra ändå. Vi tänker långsiktigt och hoppas att detta kommer leda till förbättringar. Det är jätteviktigt. Vi vill kunna göra ett bra jobb och ta hand om våra patienter, säger Sarah Eriksson.

Kollegan Semhar Ybrah började arbeta som sjuksköterska för ett år sedan. Hon säger att schemat blivit bättre efter att EU:s regler om dygnsvila infördes den första oktober i fjol. 

– Tidigare undrade jag varje dag hur jag skulle orka arbeta som sjuksköterska ett helt yrkesliv, säger Semhar Ybrah.

Kravet på förkortad arbetstid är väsentligt för att fler ska orka stanna kvar i yrket, enligt Vårdförbundet.

– Vi har fler och sjukare patienter än tidigare. Produktionen på undersökningar ökar varje år. Samtidigt har vi stora pensionsavgångar framför oss. Det här är världens bästa jobb, men vi måste göra någonting för att få fler att vilja arbeta inom vården, säger Sarah Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!