Det var strax före jul i fjol som Region Västerbotten-anställda sjuksköterskor upptäckte att ”någonting inte stämde” med hanteringen av narkotikaklassade läkemedel från läkemedelsrummet.
Det blev starten på en av de mest omfattande polisutredningar någonsin i Skellefteå när det gäller misstankar om läkemedelsstölder utförd av en vårdanställd inom Skellefteås sjukvård.
Brottstiden: Mellan den 8 juni 2021 och den 15 december 2023.
Det stulna: Cirka 4000 narkotikaklassade tabletter.
En av arbetskamraterna har berättat i polisförhör:
– Allt uppdagades genom att vi hade fått in en ny patient. När en sköterska skulle dela patientens dosett upptäcktes i förbrukningsjournalen att det var något som inte stämde.
De fortsatta kontrollerna kunde koppla misstankarna till sjuksköterskan eftersom det framgick av internutredningen att denne ”hade tagit ut de här läkemedlen”.
Det framgick också att det var manipulerat med personuppgifter om vem som skulle ha vissa narkotikaklassade läkemedel. Det fanns helt enkelt allvarliga fel i journalsystemet.
Arbetskamraterna kunde inte tro sina ögon kring brottsmisstankarna om systematiska stölder av läkemedel.
Av polisförhören med sjuksköterskor och verksamhetschefen framgår det att alla blev chockade av bilden som växte fram. Vissa av dem blev ”jätteuppjagade och jättestressade” när läkemedelsstölderna uppdagades.
I Region Västerbottens egen polisanmälan framgår det att sjuksköterskan ”öppnat patientjournaler utan att ha någon pågående vårdrelation till patienten och stora mängder patientmaterial hittats i ett skrin och i en flyttkartong”.
Nyligen hölls rättegången vid Skellefteå tingsrätt och vid 11-tiden på tisdagen meddelades domen.
Sköterskan döms dels för stölderna, dels för ringa narkotikabrott (innehav av små mängder under två års tid).
Stöldbrotten har delats upp i detalj, det handlar om 196 tillfällen då stölderna har begåtts.
I åtalet menade åklagare Emmy Holmlund att stölderna skulle bedömas som grova.
Nu döms sköterskan för stöld av normalgraden, men det påpekas i domen att sköterskan ”gjort tillgreppen i sin offentliga anställning som sjuksköterska och det varit fråga om systematiska tillgrepp av narkotiska preparat” där sköterskan också försökt dölja tillgreppen.
Narkotikabrotten bedöms som ringa brott, men har inträffat vid 166 tillfällen. Sköterskan frias från 30 ringa narkotikabrott eftersom dessa är preskriberade (det hade gått mer än två år sedan dessa 30 brott).
Påföljden blev skyddstillsyn och 200 timmars samhällstjänst, vilket också var åklagarens yrkande om påföljd.
Missköts samhällstjänsten väntar istället nio månaders fängelse.
Tingsrätten tar hänsyn till att sjuksköterskan sedan tidigare är ostraffad. Det framgår också av domen att sjuksköterskelegitimationen dragits in vilket också vägs in när det gäller det så kallade straffmätningsvärdet för brotten.
I förhör och vid rättegången medgav sjuksköterskan att denne tagit tabletterna på grund av ett växande behov av läkemedel för att fungera i arbetet/privat, och att stölderna av de narkotikaklassade tabletterna blev en utväg:
– Sista halvåret och hösten var förskräcklig. Jag blev beroende och kunde inte sluta. Jag brukade ta sju tabletter varje gång. Jag var vårdslös vid stölderna och är förvånad att jag inte tidigare blev påkommen.
Efter flera svåra år uppgav sköterskan vid rättegången att ”jag är drogfri sedan december 2023”.