Händelsen inträffade i november förra året i samband med en personalfest på Skellefteå lasarett. Personal från hela lasarettet ska ha varit inbjudna till festen, som hölls i lasarettets restaurang.
Enligt handlingar från Region Västerbotten ska sjuksköterskan ha slagit två kollegor ”varav sveda och röda märken uppstod på huden”. Personen ska även ha uttryckt att kollegorna ”förtjänade ett slag på grund av lägre kompetens”.
I handlingarna står det också att man från arbetsgivarhåll fick kännedom om händelsen den 23 december.
Region Västerbotten inledde en utredning och under utredningsperioden förflyttades sjuksköterskan till en annan avdelning på lasarettet. I februari hölls det ett möte mellan fackförbundet Vårdförbundet och Region Västerbotten.
Vid mötet argumenterade Vårdförbundet för att en skriftlig varning vore tillräcklig.
– Det tror jag hade räckt för att få fram budskapet, säger Gunnar Sundin, förbundsombudsman vid Vårdförbundet i Västerbotten.
Vårdförbundet är även kritiskt till att personal tillåtits ha en fest med alkohol i regionens lokaler. Dessutom anser Vårdförbundet att händelsen borde vara preskriberad med anledning av tvåmånadersregeln. Tvåmånadersregeln är en regel enligt LAS, lagen om anställningsskydd, och innebär att arbetsgivaren måste agera inom två månader efter en händelse som kan betraktas som misskötsel för att kunna säga upp anställningen.
Eftersom regionen hävdar att de inte fick kännedom om händelsen förrän den 23 december, över en månad efter festen, menar de dock att tvåmånadersregeln inte gäller.
– Vi hanterade ärendet så snabbt som möjligt, säger en chef vid Region Västerbotten som var med på mötet i februari.
Gunnar Sundin vid Vårdförbundet säger att han tycker det är märkligt att regionen inte fick höra talas om händelsen förrän dagen före julafton.
– Enligt regionens policy ska man se till att skyndsamt anmäla sådana här händelser till sin chef. Men Vårdförbundet har tidigare sett att det finns en ganska tydlig tystnadskultur på flera arbetsplatser inom Region Västerbotten. Man törs inte prata med sin chef om känsliga saker.
Den avskedade sjuksköterskan har bett om ursäkt till de två kollegorna men minns, enligt facket, själv inte situationen.
– Naturligtvis mår den avskedade väldigt dåligt efter händelsen. Personen förnekar inte det som hänt, men minns ingenting, säger Gunnar Sundin.
En vecka efter mötet fick sjuksköterskan beskedet om avskedandet. Vårdförbundet är kritiskt till regionens beslut.
– Jag har varit verksam inom Vårdförbundet länge och har varit med om händelser som jag tycker är grövre, men som inte lett till avskedande, säger Gunnar Sundin.
I protokollet från mötet i februari står det att Region Västerbotten anser att sjuksköterskan genom sitt agerande ”grovt åsidosatt sina åligganden och därmed förverkat arbetsgivarens förtroende”. Regionen anser också att sjuksköterskan riskerat att allvarligt skada förtroendet för regionen och att det därmed finns laga grund för att avskeda personen.
Chefen som Norran pratat med vill inte kommentera det enskilda ärendet, men konstaterar att regionen och Vårdförbundet gjort olika bedömningar och tolkningar av händelsen.
– Vi har nolltolerans mot våld, hot och diskriminering, säger chefen.