Som sjukhusfotograf har Klas Sjöberg fått möjlighet att komma vårdpersonalen nära. Sedan årsskiftet har han porträtterat de människor som han valt att kalla coronapandemins hjältar.
– Jag ville porträttera de människor som befinner sig mitt i det kaos som viruset fört med sig, säger han.
Sommaren 2018 flyttade Klas Sjöberg från Halmstad till Umeå för jobb som sjukhusfotograf på Region Västerbotten. Vad han inte visste då var att en pandemi som slå till drygt ett år senare.
Idén om att fota sjukvårdspersonalen som arbetar med coronapatienter kom efter att han pratat med en nyhetsfotograf som berättat hur svårt det är för media att ta del av arbetet inifrån sjukhusen nu med tanke på besöksförbudet som råder.
– Jag insåg att jag sitter ju på insidan och har tillgång till den här miljön. Det kändes självklart att på något sätt föreviga det arbete som sjukvårdspersonalen gör nu under pandemin.
De starka porträtten ska förmedla till omvärlden om tiden under pandemin och det viktiga arbete som sjukvården utför, genom dokumentationsprojektet som går under namnet ”Pandemic Heroes”.
– Jag tycker att det är roligt att berätta andra människors historier och det här är något som är viktigt att berätta, både nu och för framtiden.
Nu har Klas hunnit med att fotografera undersköterskor, läkare, sjuksköterskor, personal från ambulansflyg, ambulansen och sjukhuspräster, och fler yrkeskategorier kan det komma att bli.
– Från början var idén att fota 3–4 personer ur sjukvårdspersonalen. Nu är jag uppe i över 100 stycken och fler är på väg.
Sjukhusfotografen berättar att i vanliga fall då han ska fotografera sjukvårdspersonalen har det varit halvsegt och ofta funnits ett motstånd till att ställa upp på bild.
– Den här gången har det varit precis tvärtom och det är många som hört av sig och velat vara med. Jag ska upp till Skellefteå en gång till i april för att fota ännu fler ur personalen.
– Det roligaste med det här projektet har varit responsen jag fått, både från sjukvårdspersonalen som varit peppade på att vara med och från allmänheten.
I vanliga fall brukar fotografer vara lite hemliga med sina projekt, men Klas har varit öppen med sin idé från start och bland annat delat bilderna på sitt Instagram-konto.
– Det viktiga för mig har varit att folk ska få se hur det verkligen ser ut.
Klas kommer i en senare del av projektet att göra filmade intervjuer med sjukvårdspersonalen som får ge sin berättelse av hur arbetet under coronapandemin har varit.
– Jag kommer att vänta med det tills att pandemin lugnat ner sig och personalen fått smälta det som de varit med om.
Det är ingen brist på idéer när det kommer till vad han ska göra med allt material sedan.
– De filmade intervjuerna kommer delas på nätet och kanske bli underlag för en bok. Sedan blir det eventuellt en utställning.
Klas Sjöberg berättar att det han gillar mest med arbetet som sjukhusfotograf är att det är väldigt omväxlande.
– På morgonen kan jag stå i en operationssal och fotografera, sedan på eftermiddagen kan jag vara ute och ta drönarfoton. Det är väldigt speciella miljöer som man får röra sig i och man får se och uppleva mycket.
– Jag gillar dessutom att nörda ner mig i tekniken kring fotograferingen, avslutar han.