Regionens personal får inte använda tobak på arbetstid. Det är inte heller tillåtet för patienter att röka på sjukhusens områden – men så har det inte alltid varit:
– På 1970-talet var rökning en utbredd och accepterad del av vardagen, även inom vården, säger Jeanette Carlsson, hälsoutvecklare och ansvarig för Tobaksfri duo i Västerbotten och nationellt.
Sjukhusen i Västerbotten är tobaksfria zoner. Det innebär både att man inte får röka där, men även att personalen inte får använda tobak vid patientmöten. Något som skapar utmaningar, inte minst på grund av de nya nikotinprodukterna som vitt snus, vilket många tror inte är lika skadligt.
– Missuppfattningen att de är mindre skadliga leder till att många tror det är acceptabelt att använda dem vid patientmöten, vilket är något vi behöver komma till rätta med, säger Jeanette Carlsson.
Hon fortsätter:
– För femtio år sedan var visserligen medvetenheten om rökningens hälsorisker på väg att öka, men sambandet mellan rökning och exempelvis hjärt- och kärlsjukdomar var inte lika klart och omfattningen av skadorna inte fullt klarlagd som idag.
Eftersom man inte får röka i eller i anslutning till regionens lokaler erbjuds patienter nikotinplåster ifall man har behov av att röka en cigarett. Sjukhuset kan även hjälpa patienter att bli av med sina tobaksvanor, vilket få känner till.
– Det är viktigt att ge stöd till patienter som redan har utvecklat sjukdomar för att hjälpa dem att bli fria från sitt beroende. Genom att erbjuda stöd, kan vi hjälpa fler att förstå riskerna och göra hälsosammare val, vilket leder till en friskare befolkning.