Siktar på renässans för furan

Hos forskningsinstitutet RISE, som har ett kontor med 15 medarbetare i Skellefteå, är man specialiserade på träbyggande och träteknik. Pågående projekt handlar bland annat om utveckling av nya furuprodukter och om hur man ska kunna designa trähus så att de kan återvinnas.

KarinSandberg  är koordinator för ett BioInnovationsprojekt som heter IPOS vars målsättning är att utveckla fler produkter och processer av råvaran furu.

KarinSandberg är koordinator för ett BioInnovationsprojekt som heter IPOS vars målsättning är att utveckla fler produkter och processer av råvaran furu.

Foto: Lars Westerlund

Skellefteå2019-10-21 15:06
undefined
KarinSandberg är koordinator för ett BioInnovationsprojekt som heter IPOS vars målsättning är att utveckla fler produkter och processer av råvaran furu.

Karin Sandberg är förutom sektionschef för Träbyggande och boende inom RISE även platschef på kontoret i Skellefteå. Hon arbetar med utveckling av träbyggande inom olika områden och framförallt utomhusexponerat trä.

Karin är koordinator för ett BioInnovationsprojekt som heter IPOS vars målsättning är att utveckla fler produkter och processer av råvaran furu. IPOS är ett innovationsprojekt inom BioInnovation som är en gemensam satsning av Vinnova, Formas och Energimyndigheten och deltagande industrier. I projektet ingår totalt 54 parter.

– Det är inte inne med furumöbler och furukök nu som det var tidigare och aktiviteten på furumarknaden har avtagit och förnyelsen av produkter baserade på furu har avstannat, säger Karin.

Hon betonar att svensk furu är ett högkvalitativt träslag med stor potential till utveckling, men att dess inneboende värden måste förtydligas och utvecklas för att efterfrågan ska stiga.

– Även nya användningsområden för träslaget måste utvärderas.

Projektet ska bidra till att skapa nya lönsamma och industriellt producerade furuprodukter vars form och funktion motsvarar de preferenser som konsumenter har idag.

– Målet är att inom tre år se en ökad efterfrågan av svenskt trä, med fokus på furu. Genom de innovativa processerna ska furans egenskaper utvecklas och värdet på produkter av furu ska höjas.

Projektet IPOS är organiserat i fyra delprojekt där Karin Sandberg leder ett delprojekt ”Fasaden i Staden Snabb, Snygg, Smart” där ett fasadsystem i trä utvecklas.

– Detta system ska ha långa underhållsintervall och konkurrenskraftig kostnadsbild samt en tydlig miljöprofil. Fasaderna ska gå snabbt att sätta upp och dessutom måste det vara snyggt. Just nu arbetar vi med prototyper men målsättningen är att sätta upp fasaden på en av fastighet som Lindbäcks uppför nästa år, berättar Karin som driver projektet ihop med Anna Pousette, forskare vid RISE i Skellefteå.

I ett nordiskt projekt, ”Nordic Built Concept for renovation of Residential Buildings” som avslutades 2017 har man utvecklat ett koncept för prefabricerade väggelement i trä för renovering.

– Konceptet som togs fram i projektet tillverkas av Termowood som producerar fasadelementen i en fabrik i Norge, berättar Karin Sandberg.

Hon är också koordinator för projektet ”InFUtureWood” som är ett europeiskt projekt med deltagare från sju länder som bland annat ska studera hur trä kan få nya användningsområden men framförallt utveckla träkonstruktioner så att de går att återanvända i framtiden.

– Det gäller att ha rätt design för att man ska kunna återvinna delar av en byggnad. Detta är ganska komplext och det är nödvändigt att få ekonomi på det. De svenska parterna i projektet är förutom RISE även Tekniska verken i Kiruna, Svenskt Trä, TMF, IsoTimber och Derome.

undefined
Anders Gustafsson, forskare vid RISE i Skellefteå kommer nu att leda ett nytt interregprojekt, Tallwood.

I samarbete med Luleå tekniska universitet och Kiruna Sustainable Center har även arbete påbörjats för att för att ta fram en modell för hållbarhetsoptimering av byggnader. Utifrån sociala faktorer har den inbyggda energin, den tillförda energin under driftsfasen, miljöparametrar och ekonomi optimeras. Den första modellen beräknades på en stuga på Camp Ripan i Kiruna. Därefter har modellen utvecklats vidare på flervåningshus och planeras att utvidgas vidare för flera hus i ett kvarter.

Anders Gustafsson, forskare vid RISE i Skellefteå, har genom åren arbetat mycket med utveckling av metoder för byggande av höga hus i trä. Han kommer nu att leda ett nytt interregprojekt, Tallwood.

– Där ska vi bland annat titta närmare på hybridlösningar när det gäller byggande av höga trähus. Ett flertal företag i regionen och Skellefteå kommun finns med i projektet, berättar Anders.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!