Fler gymnasieelever straffas för skolk i Skellefteå

Det blir allt vanligare att Skellefteås gymnasieelever straffas med indraget studiebidraget på grund av att de skolkar. Förra året drabbades det högsta antalet elever på nio år, enligt en sammanställning från sajten Newsworthy. Och friskolorna sticker ut.

Nordmaling toppar listan över störst andel gymnasieelever som fått indraget studiebidrag. Skellefteå ligger trea.

Nordmaling toppar listan över störst andel gymnasieelever som fått indraget studiebidrag. Skellefteå ligger trea.

Foto: Newsworthy

Skellefteå2024-07-09 05:00

Att gymnasiestudenter får studiebidraget indraget på grund av otillåten frånvaro blir allt vanligare i Sverige. Trenden syns även i Skellefteå. Här ökar antalet skoltrötta (och panka) gymnasieelever – för tredje året i rad, enligt nyhetssajten Newsworthy, som sammanställt statistik från CSN. 

– De senaste 15 åren har vi sett en kontinuerlig ökning av andelen elever som får studiebidraget indraget på grund av ogiltig frånvaro, bortsett från pandemiåren, säger Peter Engberg, analytiker på CSN i ett pressmeddelande.

undefined
I Skellefteå ökar antalet elever som blir utan studiebidrag för tredje året i rad. Läsåret 2023/2024 påverkades 286 gymnasieelever i kommunen. Elever som går i friskolor är överrepresenterade i statistiken.

I Skellefteå kommun fick 286 gymnasieelever indraget studiebidrag på grund av otillåten frånvaro under läsåret 2023/2024. Det motsvarar 11,6 procent av eleverna. Året innan var siffran 280 elever, enligt Newsworthy.

undefined
Sajten Newsworthy har sammanställt siffror från CSN om hur många gymnasielever som fått indraget studiebidrag i Skellefteå kommun.

Skellefteås gymnasieelever blir av med studiebidraget i högre utsträckningen än i resten av landet. Sett till Sverige är motsvarande procent 10,7.

Att antalet ökar kan bero på olika saker, delvis att skolorna blir bättre på att informera CSN.

– I de fall vi drar in studiebidraget baserar vi det på de rapporter vi får av skolorna. En av flera tänkbara förklaringar är att skolornas rutiner för uppföljning av elevfrånvaron förbättrats, säger Peter Engberg.

undefined
Nordmaling toppar listan över störst andel gymnasieelever som fått indraget studiebidrag. Skellefteå ligger trea.

Om en elev har mer än fyra timmars ogiltig frånvaro kan skolan rapportera det till CSN. CSN kan då besluta om en elev studiebidrag ska dras in. Men det finns stora skillnader i landet gällande hur elevernas frånvaro rapporteras in, enligt Skolverket. Skolverket konstaterar att det finns olika rutiner gällande frånvarorapportering bland olika kommuner, skolor och även bland lärare.

En trend är dock tydlig, både i Skellefteå och i resten av landet – friskolorna sticker ut i statistiken.

Det är vanligare att elever på fristående gymnasieskolor får studiebidraget indraget – än elever på kommunala skolor.

I Skellefteå fick 28,5 procent av friskoleeleverna indraget studiebidrag. På de kommunala skolorna var motsvarande siffra 8,6 procent, enligt Newsworthy

undefined
Fler gymnasieelever får indraget studiebidrag på grund av otillåten frånvaro, enligt nya siffror från CSN som Newsworthy sammanställt.

Under läsåret 2017/2018 såg det annorlunda ut. Då fick endast 4,1 procent av gymnasieeleverna i Skellefteå studiebidrag indraget. Det är den lägsta siffran hittills. Även under pandemin minskade siffrorna i hela Sverige. I Skellefteå drogs studiebidraget in för 6,8 procent. Enligt CSN kan det bero på införandet av distansundervisning. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!