Shervin Ahmadzedeh, 35 år, driver sedan fem år tillbaka restaurangen Valentino i Skellefteå. Han är intresserad av politik och samhällsfrågor, så till den milda grad att han helst ägnar en fredagskväll till att se på debatter och samhällsprogram på tv.
– Då passar jag på att se sådant jag missat tidigare i veckan. Det kan vara Agenda eller någon rolig riksdagsdebatt, säger Shervin Ahmadzedeh och skrattar.
Shervin var knappt fem år när han tillsammans med sin familj flydde från Iran och till Sverige. Att familjen flydde från en diktatur har spelat stor roll i att han har engagerat sig i politiken.
– Jag kände att jag ville ta tillvara demokratin, säger han.
Han menar att många svenskar inte vill tala illa om diktaturer i mellanöstern. Därför har svenskar i gemen en alltför förskönande bild av till exempel Iran. Tydligast syns det i debatten om kvinnors slöjtvång där alltför många svenskar väljer att försvara rätten att bära slöja istället för att fördöma tvånget.
– Jag vill istället försvara den stora majoriteten kvinnor som tvingas bära slöja.
När jag ser barn i Sverige som har slöja så har jag svårt att se det som annat än påtvingat.
Även i Sverige finns det grupper som inte själva kan välja hur de ska klä sig, menar Shervin.
– När jag ser barn i Sverige som har slöja så har jag svårt att se det som annat än påtvingat.
Han menar att vuxna människor som av egen fri vilja väljer att bära slöja ska få göra det, men vi måste försvara alla dem som blir påtvingade och sluta ge en förskönande bild av det som han menar är ett förtryck.
– Alla som kommer till Sverige ska få möjlighet att bli integrerade och att få leva fritt, precis som jag och min familj fick när vi kom hit.
Många utlandsfödda kvinnor får inte ta del av den svenska friheten utan det är familjerna som gör valen åt dem, menar Shervin. När han försvarar individens rätt till frihet har det hänt att han missförståtts av andra utlandsfödda.
– Jag har blivit kallad både islamofob och rasist, säger han.
Shervin menar att Liberalerna är det enda parti som kämpar mot detta förtryck och lyfter dessa frågor utifrån ett frihetsperspektiv. Politiker måste våga ta ställning i svåra samhällsfrågor, menar han.
– Feminism och kvinnors rättigheter ska inte bara gälla etniska svenskar utan även de som är mest utsatta, de utlandsfödda kvinnorna. Vi ska inte ha två sorters demokrati, alla i Sverige ska ska ha frihet och demokrati.
Fakta
Shervin Ahmadzedeh
Ålder: 35 år.
Familj: Hustrun Shima, 33 år, samt dottern Aylin, 3 år.
Yrke: Krögare.
Intressen: Nyheter och politik.
Gör helst en fredagkväll: Ser debatter och samhällsprogram på tv.
På listan: 9:e plats.
Fem snabbfrågor
Vänster eller höger? ”Höger.”
Offentligt eller privat? ”Privat.”
Landsbygd eller stad? ”Landsbygd.”
Skattehöjning eller skattesänkning? ”Skattesänkning.”
Agenda eller Mästarnas mästare? ”Agenda.”