– Jag fann ett ägg här i morse. De värper dem om aftonen.
Shelbi Taylor trollar fram ett ägg ur fickan på sin luvtröja. Hon har precis kollat till den belgiska jättekaninen Kerstin och presenterat Norrans reporter för en väldigt nyfiken ung get.
Det var länge väldigt osäkert om hon skulle kunna stå här i denna lilla oas på 4H-gården på Morö Backe i Skellefteå. Hon växte upp i USA och träffade Skelleftesonen Gustav på nätet 2016. De bestämde sig för att mötas halvvägs vilket blev på Island. Det slog gnistor direkt och hon flyttade hit året efter för att vara med honom och för att gå en masterutbildning.
Efter att Shelbis studentvisum löpt ut fick hon ett förlängt visum och försökte hitta ett jobb men stötte på patrull.
– Jag sökte över hundra jobb och fick bara nej och återigen nej. Det var för att jag inte pratade svenska på den tiden. Kommunen ville inte ens anställa mig som städerska eftersom de trodde att jag inte skulle kunna läsa etiketterna på städprodukterna.
Något uppgiven bestämde hon sig då för att ansöka om ett sambovisum på grund av sin koppling till Gustav. Reglerna säger att man inte kan ansöka om visumet i Sverige så Shelbi tvingades åka till USA och bo där under ansökningstiden. Hon åkte i augusti 2019 utan att veta hur lång tid det skulle ta. Myndigheterna sa att det skulle ta mellan 6–17 månader. Sedan kom pandemin. Hon bodde då med sina föräldrar i New Hampshire i nordöstra USA.
I augusti 2020 fick hon veta att hon skulle få en intervju i februari. Hon mejlade ambassaden konstant för att se om de hade några lediga tider och till slut gav det utdelning och hon fick en intervju i november.
– Jag hade samlat alla bevis jag kunde få fram, bilder, listor, datum och så vidare för att bevisa mitt förhållande med Gustav men i slutändan behövdes inget av det. Jag fick mitt visum beviljat mindre än ett dygn senare.
– Det kändes fantastiskt. Det hade varit så mycket osäkerhet och instabilitet och nu öppnades massor av möjligheter upp.
Shelbi började jobba på internationella engelska skolan men sedan dess har hon fått en doktorandtjänst på Södertörns universitet i Stockholm där hon forskar om det nordiska förskolesystemet.
Att vara mer stadgad öppnade upp möjligheter för samhällsengagemang, något som Shelbi hade längtat efter.
– Jag kände inte att jag var kapabel att ta tag i det när allt var så osäkert. Att få avslag på jobbmarknaden hade också fått mig att känna att jag inte var värd någonting. Nu hade jag så många saker jag ville involvera mig i. Broderiklubbar, orientering, skidåkning.
Shelbi råkade se en liten lapp om att 4H-gården på Morö Backe sökte volontärer. Hon kontaktade dem och veckan efter var hon där och släppte ut getterna på morgonen.
– Det finns en upptagenhetskultur där folk inte har tid men det kan krävas så lite som en timme eller halvtimme i veckan. Man inser med tiden att man använder sin fritid väl och hjärtat växer.
Ett problem verkar vara att information inte finns tillgänglig för de som vill engagera sig.
– Här sprids information med mun till mun-metoden. Alla som växt upp här vet ju vilka klubbar och föreningar som finns. Men om man är ny kan det vara svårt att veta vad som finns tillgängligt. Jag är jätteintresserad av att paddla kajak till exempel men hade ingen aning om att det fanns en klubb i stan, den är inte så lätt att hitta.
Enligt Shelbi finns det tre delar i ekvationen – kommunen, organisationerna och folket.
– Kommunen har en uttömmande lista på alla caféer i stan men inte alla organisationer. Informationen borde finnas mer tillgänglig. Organisationerna behöver vara mer välkomnande. Till exempel är det inte i närheten av alla organisationer som kommer på inflyttardagen. Och slutligen behöver folk ställa upp och engagera sig.
På frågan om Shelbi har stött på några kulturkrockar i Sverige nämner hon enbart exempel som är positiva insikter.
– Inbyggd infrastruktur – så smart. Som att ha ramper för cyklar och barnvagnar på trappor. Jag har inte sett det någon annanstans. Kulturen är omtänksam, smart och hänsynsfull inför hur folk rör sig och beter sig. Ramperna är ett visuellt sätt det tar sig uttryck på.
Efter att ha kommit ut på andra sidan efter visumprocessen är Shelbi nu fast bestämd om att göra det bästa av sin tid.
– Jag har kämpat för att få vara här. Det finns en anledning till att jag gjorde det, jag vill stanna kvar här.