SFI satsar på yrkesutbildningar

Ungefär 90 av eleverna vid Svenska för invandrare (SFI) i Skellefteå lär sig inte bara språk, utan får samtidigt ett yrke i dag. Skellefteå är en av föregångarkommunerna i landet. ”De får en språklig utveckling parallellt med att de får en yrkesutbildning”, säger Malin Åberg, förstelärare.

Dil Akhiay Jaham (t v) från Bangladesh bjuder Haifa Ahmab från Irak på hembakt fika vid torsdagens sommarfest på SFI i Skellefteå.

Dil Akhiay Jaham (t v) från Bangladesh bjuder Haifa Ahmab från Irak på hembakt fika vid torsdagens sommarfest på SFI i Skellefteå.

Foto: Foto: Lars Andersson

Skellefteå2019-06-20 18:30
undefined
Dil Akhiay Jaham (t v) från Bangladesh bjuder Haifa Ahmab från Irak på hembakt fika vid torsdagens sommarfest på SFI i Skellefteå.

De närmare 400 eleverna vid SFI hade en sommarfest på torsdagen.

Cirka 100 av eleverna hade förberett festligheterna genom medverkan i olika grupper: bakning, aktiviteter, underhållning och marknadsföring. Festen är en del av det entreprenöriella lärandet som finns vid SFI i Skellefteå tillsammans med ett antal samarbetspartners.

– Vi vill väcka elevernas kreativitet, berättar Sandra Scott, Förstelärare och konstaterar att det handlar mycket om att få eleverna aktiva.

Tre utbildningar

En annan bit i SFI i Skellefteås arbete handlar om att utbildningarna blir arbetsmarknadsinriktade.

Under det senaste läsåret har tre nya yrkesutbildningar startats av SFI i Skellefteå, vårdbiträde-, barnskötare-, samt gästvärdsutbildning. Det nya är att eleverna, samtidigt som de lär sig svenska, också får en yrkesutbildning i språkintegrerad yrkesutbildning (SY).

En av dem som går barnskötarutbildningen är Haifa Ahmad från Irak som blir klar barnskötare i slutet av nästa år. Haifa har redan provat yrket genom att ha en extratjänst under ett år.

Sagor och sånger

– Jag hjälper till med matning, lek, att byta blöjor och sådant, säger Haifa som berättar att hon trivs bra som barnskötare och att hon uppskattar att kunna lära sig språket i vardagen – även av barnen.

undefined
Anna Wikström, Veronica Uvemo, Sandra Scott och Malin Åberg är alla lärare på SFI och är glada över den satsning på språkintegrerad yrkesutbildning som gör att fler kommer snabbare ut i arbetslivet.

– Jag lär mig sagor och sånger som vi kan använda. Jag hoppas jag kan få jobb så snart jag är klar, berättar hon.

Anna Wikström, SFI-lärare, konstaterar att lärarna inte bara behövs i barnomsorgen utan att de ibland har unika kunskaper som underlättar.

– Ibland kommer det något nytt barn som inte kan svenska, säger hon.

Coachar eleverna

I utbildningen jobbar SFI-lärarna tillsammans med yrkeslärare och utbildningen varvas med praktik.

– Utbildningen är mycket situationsbaserad. Det handlar om vad eleverna ska kunna i yrket och ord och fraser, berättar Malin Åberg.

– Vi blir en coach till eleverna på ett helt annat sätt. Praktiken är kopplad till det du gör i klassrummet. Motivationen bland eleverna är hög.

De första deltagarna började språkintegrerad yrkesutbildning i september 2018. Studiernas längd avgörs om eleven väljer att bli anställningsbar i Skellefteå eller i hela landet. I höst startar dock ingen ny yrkesutbildning på SFI i Skellefteå.

– Men våren 2020 räknar vi med att det blir fler utbildningar, då med industriinriktning. Vi tittar på de önskelistor som finns på kurser från industrin.

Malin Åberg, Förstelärare:

Våren 2020 räknar vi med att det blir fler utbildningar, då med industriinriktning. Vi tittar på de önskelistor som finns på kurser från industrin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!