Personalen lämnar servicebostad: ”Blir helt utelämnade”

Den tidigare nedläggningshotade servicebostaden blir nu utan dygnet runt-personal. Enligt personer som hör av sig till Norran blir effekten densamma som en stängning – fast utan politiskt beslut: ”De blir helt utelämnade, jag vet inte vad de håller på med.”

Nu lämnar personalen den tidigare nedläggningshotade servicebostaden i Skellefteå. Men något beslut om nedläggning har inte tagits.

Nu lämnar personalen den tidigare nedläggningshotade servicebostaden i Skellefteå. Men något beslut om nedläggning har inte tagits.

Foto: Norran

Skellefteå2022-05-10 06:00

Norran har tidigare berättat om servicebostaden som riktar sig till personer med psykisk ohälsa och missbruk. Den var även tidigare nedläggningshotad, men räddades av socialnämnden efter protester från personal och intresseföreningar som opponerade sig mot tjänstemännens beskrivning av boendet. I en tjänsteskrivelse hävdades bland annat att drogförsäljning pågick på boendet. Något personal kommenterade till Norran: ”Vi är lika chockade som brukarna, vi har ingen aning om vem som driver frågan, och vi vet inte var bilden kommer från trots att vi är de mest insatta”.

Enligt uppgift till Norran lämnar samtlig personal nu boendet. Det utan att några politiska beslut har tagits. Istället för dygnet runt-personal ska de nu få hjälp via ett stödteam. 

– Det handlar om punktinsatser, det kommer inte att fungera. De här personerna har ett behov av dygnet runt-personal som de kan kontakta när de mår dåligt. Nu blir de helt utleämnade, säger en person till Norran. 

Åsa Israelsson, avdelningschef vid kommunens stöd och service, berättar att personal nu kommer att utgå från en närliggande personallägenhet och gemensamhetslokal. 

– Det handlar inte om att boendet läggs ned, det här är en tillfällig sommarlösning. Sommarrekryteringen är en stor utmaning och vid det aktuella boendet har ett flertal anställda antingen slutat, bytt tjänst eller tagit tjänstledigt. De boende har fortfarande rätt till de insatser de fått beviljade.

Får det inte samma konsekvenser som en stängning?

– Jag kan inte direkt svara på det. Men inget vi gör nu gör vi i syfte att försämra. Det är en lösning för att få ihop verksamheten och klara uppdraget. 

Enligt uppgift till oss behöver de personal dygnet runt?

– Bedömningen har gjorts för att säkra sommarbemanningen. Det har också utförts en risk- och konsekvensanalys i samarbete med berörda personalgrupper. Det finns en plan för att kunna hantera de risker som skulle kunna uppstå. 

Åsa Israelsson berättar att åtgärderna bland annat handlar om att natteamet kopplats in för att trygga nätterna. De boende ska även få stöd via en närliggande servicebostad. 

– Vi har ju tidigare föreslagit en nedläggning, vilket nämnden inte antog. Men vi fick då i uppdrag att göra en utredning om hur vi ska komma tillrätta med utmaningarna vid boendet. Resultatet av den utredningen ska upp i nämnden i juni. 

Frågan ska upp till politikerna i juni – men personalen lämnar boendet nu. Det känns bakvänt?

– Jag har stor tilltro till att verksamhetsledningen försökt hitta en bra lösning för att klara sommaren. Jag har viss förståelse för att det upplevs som att det finns en baktanke med detta, men det gör det inte. Enligt information jag fått känner man sig trygg med lösningen. 

Fakta

I den tjänsteskrivelse som togs fram inför förslaget att stänga stödbostaden stod bland annat att personalens säkerhet inte kunde garanteras och att den nuvarande miljön ”understödjer ett aktivt missbruk”. Personal vid boendet beskrev den bilden som ”starkt snedvriden” för Norran.

Socialnämnden sa i februari nej till att stänga boendet: ”Problemen måste åtgärdas, men vi ser det som viktigt att fortsätta hjälpa den här gruppen med dubbla diagnoser”, sa Iosif Karambotis (S) socialnämndens ordförande då.                  

.

.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!