Norran har tidigare rapporterat om förberedelserna inför byggandet av ett kulvertsystem under den nya vårdbyggnaden.
På norra sidan av sjukhusområdet sprängs det i berggrunden, för att göra plats för en 95 meter lång kulvert. Underentreprenören Contractor Mark, har redan kommit en bit på vägen.
– Här är det färdigsprängt, säger Jennifer Lundström och pekar rakt ner i den avlånga gropen.
Ungefär fyra meter rakt ner i jorden vandrar två markarbetare över välpackat grus. De förbereder det sista innan snickarna ska ta över.
– Vi har hunnit packa ungefär en femtedel av hela sträckan med grus. Nu har vi jämnat av med grus längst ner och förberett för snickarna som ska formsätta konstruktionen för kommande gjutningar av den nya kulverten, säger Patrik Hellman, platschef på Contractor Mark.
Några meter från det välkrattade gruset ligger en flera meterhög klunga av stenblock, rester från tidigare sprängningar som snart ska schaktas bort.
– Vi behöver ta oss ungefär 4 till 5 meter ner i berggrunden för att vi ska få plats med konstruktionen, säger Patrik Hellman.
I just det här området handlar det om cirka 2 000 kubikmeter berggrund som ska sprängas och schaktas bort. Flera moment ska checkas av innan det skälvande ögonblicket då sprängladdningen briserar.
Ett stenkast därifrån borrar en borrigg hål i berggrunden. Hålen ska fyllas med sprängmedel och proppgrus, förklarar Jennifer Lundström, arbetsledare på Contractor Mark.
– Nästa steg är att koppla ihop sprängladdningarna, fortsätter hon.
Sedan täcker en grävmaskin över sprängladdningarna med sprängmattor.
De är gjorda av gamla lastbilsdäck som sytts ihop med stålvajrar. Sprängmattorna staplas på varandra i flera lager.
– Det är för att dämpa explosionen och minimera risken för att sten och splitter ska flyga iväg. Det får absolut inte hända, säger Jennifer Lundström.
Att spränga i ett sjukhusområde ställer höga krav på säkerheten. Innan det är dags att trycka av kontrolleras att ingen obehörig person befinner sig i närheten.
– Vi står posterade på tio olika ställen runt området. Det är viktigt att vi informerar om att det kommer en smäll. Det är mycket folk som rör sig i området och många grindar runt byggarbetsplatsen att hålla koll på.
När det står klart att området är fritt från förbipasserande ges klartecken.
En hög gäll signal ljuder stötvis i en minut. En mansröst ropar:
– Eld i berget!
Det vibrerar i marken. Sprängmattorna flyger drygt en meter upp i luften. Lukten av svavel sprider sig i luften.
– Det är alltid kul när det smäller, säger Patrik Hellman, platschef på Contractor Mark.
Det dammar och ryker från sprängmattorna i flera minuter efteråt. Men markarbetarna börjar direkt förbereda inför nästa sprängning.
– Vi spränger mellan två till tre gånger per dag. Mellan varje tillfälle ska vi hinna schakta bort stenarna, borra nya hål och postera ut oss på alla poster runt området, säger hon.
Sprängningar får genomföras mellan klockan 06.00 till 18.00.
Inne i den befintliga sjukhuset arbetar läkare, sjuksköterskor och undersköterskor på som vanligt.
Hur gör ni för att minska störningarna för sjukvårdspersonalen?
– Vi har försökt att informera så mycket som det bara går. Vi har även ljud- och vibrationsmätare som håller koll på nivåerna. Vi har ganska bra kontakt med avdelningarna. De har inte sagt något ännu, säger hon.
Vega Laudon, AT-läkare vid Skellefteå sjukhus, har dock märkt vad som pågår.
– Ibland kommer det en smäll och man hinner tänka: ”Vad är det som händer?”. Det känns nästan som en jordbävning. Men det fungerar okej. Det är nog jobbigare för de som nästan arbetar vägg i vägg med sprängningarna, säger hon.
Sprängningsarbetet har pågått i ungefär tre veckor och kommer fortsätta i en till två veckor till. Nästa sommar planeras det även för att göras plats i berggrunden för en ny källare.
– Då är det 7 500 kubikmeter berg ska bort. Det handlar om några månaders sprängningsarbete, säger Patrik Hellman.
På plats finns även Fredrik AhnOrre, projektledare för ombyggnationen av Skellefteå sjukhus och Alexander Rosenbaum, arbetsledare för totalentreprenören Byggdialog. Företaget har främst arbetat med projekt i södra Sverige. Den kommande vintern blir en ny erfarenhet.
– Vi får arbeta på ett helt annat sätt. Nere hos oss är det mest regn och plusgrader under vintern. Men vi har anställt lokala snickare, så vi får lära av dem, säger Alexander Rosenbaum.