Pärlemormolnen framträder sannolikt oftare än vi tror, enligt Erik Höjgård-Olsen, meteorolog vid SMHI. Men för att få syn på dem ska man ha tur. Det handlar nämligen om moln som bildas högt upp i atmosfären som måste belysas på precis rätt sätt för att få sitt karaktäristiska skimmer.
– Det som är ovanligt är att man ska ha turen att själv observera dem, att man ska titta ut just när solen har den här låga positionen och att de här molnen har bildats, säger han och fortsätter:
– Det förekommer varje år, vi brukar få in några vackra bilder. Men det är inte de molnen vi normalt sett pratar om när vi pratar om att det är molnigt eller inte.
Molnen består av små partiklar av flytande eller fast vatten. De kan också innehålla svavelsyra och salpetersyra. För att molnen ska kunna bildas måste temperaturen vara omkring minus 78 grader, eller ännu lägre.
– De här molnen bildas på mycket högre höjd i stratosfären. Normalt när vi pratar om väder så handlar det om det lägsta lagret i atmosfären, troposfären som sträcker sig till ungefär tio kilometers höjd.
Färgskiftningarna framträder när solen står strax under horisonten, men fortfarande lyser mot molnen. Man får oftast se dem vid gryning och skymning.
– Det är solens vinkel som avgör om de får den här pärlemorskimrande färgen.
I norr observeras de skimrande molnen oftare och då vanligen under vinterhalvåret.