Rasar mot nya effektivare scheman och mer helgtjänst

Schemana inom vård och omsorg ska bli effektivare.
Brist på arbetskraft, utbildade medarbetare och problem att hålla budgeten är anledningarna.
– Det luktar massuppsägningar och sjukskrivningar. Vem ska då ta hand om våra äldre, säger Siri, som jobbar i hemtjänsten.

Linda Dehlin, vård- och omsorgschef i Skellefteå kommun, hoppas kunna öppna stängda platser på Höjden, Ömheten och Hedvigsgården.

Linda Dehlin, vård- och omsorgschef i Skellefteå kommun, hoppas kunna öppna stängda platser på Höjden, Ömheten och Hedvigsgården.

Foto: Patrick Degerman, Pressbild

Skellefteå2025-02-07 11:00

Nyheten i korthet

  • Skellefteå kommun planerar att införa mer resurseffektiva scheman inom vård och omsorg, vilket innebär tätare tjänstgöring på helger. Detta har mött stark kritik från personalen.
  • Anledningen till förändringen är brist på arbetskraft, utbildade medarbetare och budgetproblem. Kommunal har uttryckt missnöje med arbetsgivarens beslut.
  • En namninsamling mot schemaförändringen har startats och har hittills samlat in cirka 300 underskrifter.

Skellefteå kommun har gått ut med information till vårdbiträden och undersköterskor om att de ska övergå till mer resurseffektiva scheman. De pekar på ojämn bemanning mellan enheter och att vård och omsorg måste kunna ta hem utskrivningsklara från sjukhuset samt öppna stängda boendeplatser. Norran har tidigare skrivit om den kris som råder på medicin-geriatriska kliniken vid Skellefteå sjukhus på grund av överbeläggningar till följd av många utskrivningsklara.

Detaljerna gällande schemana är inte klara men generellt innebär det tätare tjänstgöring på helger och att lediga dagar sprids jämnare över veckan. I dag går anställda generellt helg fem av tolv veckor. Nu blir det sex av tolv.

Härnäst ska bemanning och schemaläggning analyseras på enheterna och det ska tas fram åtgärder som ska genomföras under 2025.

En samverkan har gjorts med fackförbunden men Kommunal har samtidigt gått ut med att de var oeniga med arbetsgivaren. På Facebook skriver de att de varje dag får in schemafrågor och att medlemmarna är missnöjda och frustrerade.

undefined
Den nya schemastrategin rör både boenden och hemtjänst. Bilden är en genrebild.

Mike Dufenberg jobbar inom hemtjänsten i Bureå. Han är kritisk till att man vill införa samma regler över hela kommunen.

– I vår grupp täcker vi redan helgerna till exempel. På många ställen kommer det här innebära att det fattas personal på vardagarna istället. Och om vi jobbar som kontaktpersoner gentemot vårdtagare så sker mycket av det arbetet på vardagar då det finns mer tid. Med mer helgtjänst finns mindre tid för detta, säger han.

Han tillägger:

– Om vissa enheter har problem kan man inte straffa hela äldreomsorgen. Det är även en stor frustration att de går emot Kommunal. Det är som att skjuta sig i foten.

Han beskriver att situationen är pressad redan i dag. Inte sällan jobbar han fem timmar utan att ens ta fika.

– De tror det blir billigare att tvinga oss att jobba mer helg och fyradagarshelger. Men man blir mer slut då. Folk slutar redan, i alla grupper. En del har sagt upp sig och går som timvikarier istället, säger han.

undefined
Facket och anställda anser att stressen kommer att öka med fler helgpass och effektivare schema.

Mike Dufenberg får medhåll av Siri (hon vill enbart att vi skriver ut förnamnet), en annan anställd.

– Effektivisering och äldreomsorg hör inte ihop. Jag reagerade mot ordvalet. Vi tar hand om människor. Vi är människor som jobbar med människor. De äldre har behov av utbildad, kunnig personal som kommer utvilad till jobbet.

Hon tror att många inte kommer att orka jobba många helger även om hon poängterar att hon inte vet hur schemaläggningen kommer att falla ut i detalj.

– Arbetsgivaren har redan svårt att få behålla personal. Det här oroar personal i hela kommunen och vi går redan på knäna. Det finns en oro för att man ska behöva byta jobb, säger Siri.

Hon tillägger:

– Vårdyrket är fantastiskt. Synd att politikerna inte prioriterar det, säger hon.

En namninsamling har startats mot schemaförändringen. När detta publiceras har de fått in cirka 300 underskrifter.

undefined
Enligt Linda Dehlin är det nödvändigt att göra om schemana.

Linda Dehlin är ansvarig avdelningschef inom vård och omsorg:

– De har allt rätt att reagera så. Många tänker nog att det blir försämringar. Man kan bli rädd och orolig när det sker stora förändringar. Jag tror också många har förståelse för att vi måste göra något men är för den skull inte positiva, säger hon och tillägger:

– Jag hoppas ändå vi kan mötas i en samsyn.

Hon berättar att de har tillåtit arbetstidsmodellen och det fortsätter de med så att medarbetare har del i schemaläggningen, men att de behöver göra något för att kunna ha alla enheter öppna. Ett problem, förklarar hon, är att ordinarie personal i mindre utsträckning valt helgjobb, istället har man bokat vikarier.

– När de sedan är sjuka så finns det inga vikarier. Med fler ordinarie i tjänst på helger så blir de även tryggare. Den nya schemaläggningen är en lösning för att skapa en stabilare verksamhet mer långsiktigt. Jag tror arbetet kan bli mer attraktivt när med fler ordinarie medarbetare på plats under helgerna.

Hon tillägger:

– Våra undersköterskor behövs alltid och vi måste sprida ut dem mer jämnt över schemat.

Schemat fungerar bra på en del ställen och sämre på andra. 

Kan det inte upplevas som orättvist att riva upp schemana där de fungerar bra?

– Vi har ansvaret för vård och omsorg i hela kommunen. Vi måste titta på helheten. Genom att frigöra resurser så hoppas vi klara verksamheten med de medarbetare vi har. Vi har fått förslag på schemaläggning, från schemaexperter som följer alla avtal. Det är vår skyldighet att hålla platser öppna och att testa om detta fungerar, säger Linda Dehlin.

Hon berättar att schemat är en del i omställningsarbetet då de äldre blir fler och det finns färre personer i arbetsför ålder. De har avlastat vårdpersonalen genom att införa vård- och omsorgsnära tjänster såsom städning och digitala läkemedelsgivare, utbildar 50 vårdbiträden till undersköterskor och stärker lärcentrum i höst.

– Schemat kommer sent i den här processen eftersom vi vet hur känsligt det är. Den här förändringen av schemat kommer också att ta tid. Vi har hela året på oss och vi kommer att utvärdera hur det går. Vi stänger inga dörrar för att testa andra idéer också.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!