Projektet sker i samarbete med barnrättsorganisationen Bris och sker genom bland annat föreläsningar för föräldrar, lärare och elever. Dessutom kommer arbetsmaterial att skickas ut till lärare i grundskola och på gymnasiet, skriver Skellefteå kommun i ett pressmeddelande.
Huvudsyftet är att få barn och unga att prata om sitt mående och, vid behov, få adekvat hjälp.
– Under 2020 uppmärksammade Bris en tydlig uppgång i samtal från barn i behov av stöd. Även inom kommunen har vi noterat en markant uppgång av trafik till kommunens webbsidor som handlar om barn som far illa. Samtidigt gör pandemin det svårare för skola, omgivning och socialtjänst att uppmärksamma barn som far illa. Därför behöver vi sätta fokus på frågan för att skapa ökad medvetenhet bland både barn och vuxna, säger Linda Larsson, chef för individ- och familjeomsorgen, i pressmeddelandet.
Trots fler samtal till Bris har uppgången inte resulterat i att fler barn, unga och deras familjer söker stöd hos vare sig elevhälsan eller individ- och familjeomsorgen. Det finns däremot klara indikationer på att de barn och unga som tidigare behövt stöd hamnat i en ännu svårare situation.
– Genom att visa vilka vägar till stöd som finns hoppas vi att fler blir benägna att söka hjälp, säger Lisa Högdahl, chef för elevhälsan.