De som ingår i Arbetsförmedlingens etableringsuppdrag är personer mellan 20 och 65 år som har uppehållstillstånd som flykting, kvotflykting, skyddsbehövande och deras anhöriga.
Uppdraget som Arbetsförmedlingen har är att skapa förutsättningar för att dessa snabbt ska komma i arbete eller utbildning. Etableringsinsatserna, som pågår under två år, görs i samverkan med flera olika aktörer, och det är Arbetsförmedlingen som har det samordnande ansvaret.
Första steget är att identifiera personernas erfarenheter, kompetenser och yrkesambitioner. Sedan matchar Arbetsförmedlingen med orter och arbetsgivare där kompetensen efterfrågas.
– En del av dem som vi arbetar med har aldrig haft ett arbete eftersom de suttit i flyktingläger så länge, konstaterar Mattias Lindh.
Speciellt svårt att få arbete har lågutbildade kvinnor som i bagaget har grundskola eller mindre. Arbetsförmedlingen har sett att arbetsmarknadsetableringen går sämre för nyanlända kvinnor jämfört med nyanlända män. Lågutbildade kvinnor slutför i lägre utsträckning sin etableringsplan.
Arbetsförmedlingen i Skellefteå har nyligen startat ett projekt där 25 lågutbildade kvinnor deltar.
– Där satsar vi på att lyfta fram deras mjuka kompetenser och vi är nu ute och letar efter praktikplatser för dem, berättar Mattias Lindh.
På frukostmötet berättade också kommunikationsbyrån Krux vd Jens Mårtensson om hur de engagerade sig i det lokala initiativet Studieplatsen som startades av Jan Astlin på företaget Green Carrier. Studieplatsen går ut på att företagen erbjuder nyanlända en plats för att göra sina läxor en dag i veckan. På så sätt lär de sig både yrkessvenska och sociala koder. Hos Krux blev det Bayan Zahraa Al Omary från Syrien som intog studieplatsen. Hon gick då Korta Vägen som är till för arbetssökande som har en utländsk akademisk examen eller minst tre års akademiska studier på universitet eller högskola.
– Det var mycket lyckat och det blev också till en insats för oss medarbetare på Krux. Hon berikade företaget med mångfald och bidrog till att skapa en mycket god stämning på jobbet, säger Jens Mårtensson.
När han berättade om sina erfarenheter av Studieplatsen på ett morgonmöte som Arbetsförmedlingen och Krux arrangerade lyckades man locka 23 andra företag i Skellefteå att också satsa på detta.
– Vi gjorde även ett försök att få igång Studieplatsen i Umeå men fick då inte med oss Arbetsförmedlingen där. Kanske är det läge igen för ett nytt försök.
Martin Eliasson från utbildningsföretaget Astar, som på Arbetsförmedlingens uppdrag arbetar med programmet ”Stöd och matchning”, fanns också på plats för att berätta om hur de på ett handfast sätt hjälper personer på vägen till ett arbete. Stödet kan vara både verktyg i jobbsökandet och hjälp att knyta kontakter med arbetsgivare.
– I mitt arbete har jag inte stött på en enda nyanländ som inte vill jobba, betonar han.