Satsar på förebyggande insatser och mer service i hemmen

Inom omsorgen genomförs nu en utökad satsning på stöd till anhöriga som vårdar och insatser mot ofrivillig ensamhet samt att arbetet med vårdnära service i Skellefteå ska utökas. ”Det som vi ser vägen fram är förebyggande insatser”, säger Magnus Nilsson (S), vice ordförande i socialnämnden.

Det ska satsas än mer på förebyggande insatser bland de äldre i Skellefteå kommun.

Det ska satsas än mer på förebyggande insatser bland de äldre i Skellefteå kommun.

Foto: Johanna Sandgren

Skellefteå2024-04-26 16:00

Det hela ingår i socialnämndens satsning på tidiga insatser för att förebygga ohälsa och att avlasta nuvarande personal från en del arbetsuppgifter.

– Vi är mitt i en omställning av verksamheten. Vi har ett ökat behov bland de äldre och svårt att få tag i personal, vilket gör att om vi fortsätter med nuvarande arbetssätt kommer vi inte att kunna bemanna verksamheten på samma sätt som vi gjort nu. Den utmaningen måste vi hitta en lösning på, säger Magnus Nilsson.

Socialnämnden genomför en insats för anhörigvårdare.

• Det ska tillsättas en anhörigkonsult även på stöd och service. Den personen ska arbeta nära anhörigkonsulten inom omsorgen och ska ha en sammanhållande funktion som arbetar med anhöriga till personer med funktionsnedsättning och psykisk ohälsa.

• Socialkontoret ska utreda riktlinjerna för anhörigbidraget. Där ska man bland annat se över möjligheterna att justera ålderskrav, ersättningsnivåer och utbildning.

undefined
Magnus Nilsson (S), vice ordförade i socialnämnden, berättar om att kommunen försöker hitta nya arbetssätt inom omsorgen.

Under 2023 startade kommunen upp hälsosamtal med äldre för att förebygga ohälsa och ensamhet. Nu söker socialnämnden två statsbidrag för att kunna fortsätta hälsosamtal med äldre som inte har biståndsprövade insatser idag och förebyggande samtal med äldre som har vissa insatser från kommunen.

– I åtgärdsplanen försöker vi hitta nya arbetssätt. Satsningarna på anhörigstöd och arbete mot ofrivillig ensamhet, bägge är förebyggande insatser. Det som vi ser vägen fram är förebyggande insatser, kan vi nå människor tidigare kan vi ge bättre hjälp och se till att de inte får lika stora vårdbehov.

Arbetet med vårdnära service, VNS, i Skellefteå ska utökas. Den ska kunna innehålla städningen och i framtiden även exempelvis tvätt och sällaninköp, sådant som exempelvis är elektronik eller kläder.

– Det ingår i samma resonemang, hur kan vi möta det behov som finns utan att det ska bli tyngre för vår nuvarande personal. Det är en omöjlighet att öka grundbemanningen då vi inte får tag i personal, då måste vi hitta andra vägar och det här är en av de vägarna. Att ha arbetsuppgifter som inte är vårdande, som inte kräver vårdkompetens. Det gör att vi kanske kan hitta andra människor som inte exempelvis är undersköterskor och som kan göra viktiga insatser i vår verksamhet. Genom att de inte behöver vara vårdutbildade så då breddar vi vårt underlag till människor vi kan anställa.

Det var ifjol som hemtjänsten startade med stöd av statsbidrag upp en enhet för vårdnära service, VNS. Syftet är att kunna dela upp arbetsuppgifter mellan service och personlig omvårdnad. I dag utför man enbart städinsatser i hemtjänstområdena Centrum, Väst på stan, Nordanå, Sjungande dalen, Erikslid och Morön.

– Vi vill att arbetet även ska omfatta hemtjänstområden utanför Skellefteå centralort.

Att anställa fler belastar också ekonomin.

– Vi har en vårdpersonal som gör ett fantastiskt arbete, men vi kan inte lägga mer på dem. Vi måste tillföra fler människor som kan jobba andra saker. In med en personal som har ett större förebyggande ansvar. Det är klart att det är en ekonomisk utmaning i början, men i längden tror vi att det kommer att ge resultat i att vi får en lägre vårdtyngd, säger Magnus Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!