Sara kulturhus: Omfattande kritik från personal

Ett storbråk har seglat upp mellan personal som ska jobba i Sara kulturhus och Skellefteå kommun. Personalen menar att deras verksamhet har kommit på undantag och att kommunen nu tänker för kommersiellt.

Alla ytor i kulturhuset ska vara gemensamma. Personalen är nu orolig för att konkurrensen ska bli stor, och att man inte får använda de lokaler man behöver.

Alla ytor i kulturhuset ska vara gemensamma. Personalen är nu orolig för att konkurrensen ska bli stor, och att man inte får använda de lokaler man behöver.

Foto: White

Skellefteå2021-03-30 14:00

Kritiken framförs i en fyra sidor lång skrivelse som skickades till kommunfullmäktige. Politikerna skulle nämligen under tisdagen ta ställning till ett ramverk för samverkan i kulturhuset.

Personalen skriver att allt var frid och fröjd sedan fullmäktige år 2015 beslutat om bygget. De tyckte att de fick vara med och framföra synpunkter och önskemål. Ett exempel är att Västerbottensteatern fick plats för sina verkstäder så det inte skulle bli en massa resor mellan två platser.

Men enligt personalen kom en försämring från och med att kulturhuset såldes till ett privat företag. Det har därefter blivit ett mera kommersiellt tänkande, anses det, och kommunikationen blev mera ensidig. 

Ett beslut som Västerbottensteaterns personal ogillar är att deras ljus- och ljudtekniker ska bli anställda av Kulturhusbolaget. Det finns oro för att dessa inte ska samma möjlighet att jobba intimt ihop med just teatern, som är helt berorende av deras hjälp när det behövs. 

På kommunfullmäktiges bord fanns nu ett ramavtal, och i skrivelsen undrade facken varför de inte hade fått samverka om det. 

Ramavtalet innebär att man får disponera en scen max 14 dagar före en premiär och det menar Västerbottensteatern är på tok för kort tid. Dels tar det tid att rigga all scenografi och dels måste skådespelarna få öva med den på plats. De menar att detta står i strid med löftet om att verksamheterna ska ha möjlighet att planera.

Det står också i ramavtalet att verksamheterna ska få tillgång till lokaler för repetition och förberedelser i "den utsträckning som är möjlig". 

Därför befarar teatern att de ska bli undanträngda från lokaler som de räknar med att använda. "Vi fick in verkstäder och ateljéer i kulturhuset - men nu får vi inte repetitionsmöjligheter" är budskapet i skrivelsen.

"Vi ser ingen anledning att flytta om detta verkställs", står det.

När det gäller Skellefteå Konsthall och Museum Anna Nordlander klagas det på möjligheten att ordna utställningar. På Nordanå har de haft större ytor än de får, och dessutom har de kunnat ha utställningar året om. Nu kan man ha färre utställningar eftersom Kulturhusbolaget även tänker ta dit externa utställningar.

Sammanfattningsvis anser personalen att Kulturhusbolaget riskerar att konkurrera ut de verksamheter som ursprungligen var tänkta för huset. Verksamheter som dessutom är finansierade av Skellefteå kommun och Region Västerbotten. 

Skrivelsen är undertecknad av sju personer som företräder olika fackförbund.

I kommunfullmäktige inledde Evelina Fahlesson (S) med att föreslå ett tillägg: VD och verksamhetsledare uppmanas att föra en nära dialog med facken när det nu ska göras detaljerade regler. 

Eftersom hon är ordförande i Kulturhusbolaget är hon för övrigt en person som har mycket att säga till om i bolagets arbete.

Med detta tillägg kunde ramverket beslutas. 

Förslaget hade gjorts av kommunledningskontoret och bygger på att lokaler ska samnyttjas och användas effektivt. Även service av olika slag ska vara gemensam. 

VD:n i kulturhusbolaget, Maria Ekberg-Brännström, säger att hon inte hört talas om personalens skrivelse. Hon poängterar att det är kommunen som gjort ramverket och att kommunledningskontoret även ska leda arbetet med att göra detaljerade överenskommelser. 

– Jag har skrivit på ramverket, men såg inga konstigheter i det, säger hon. 

Angående lokaler och teknisk personal säger hon att målet måste vara att alla verksamheter får sina behov tillgodosedda. 

– Jag kan förstå att personal som ska byta arbetsgivare är orolig, men detta görs ju inte för att något ska bli sämre.

Om facken fick vara med och samverka vet hon inte, men det ansvaret ligger hos respektive verksamhetschef.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!