På uppdrag av Livsmedelsverket kontrollerades samtliga butiker i Skellefteå kommun som packar och märker egna matprodukter, exempelvis matlådor, röror och grillad kyckling.
– Vi granskade dels märkningen. Att alla ingredienser fanns med, var i fallande ordning och hade rätt mängdangivelser. Att man inte ”freestylar” i receptet utan att produkten innehåller det den säger att den innehåller. Vi verifierade sedan märkningen ingående, inklusive halvfabrikat och sammansatta ingredienser som exempelvis fonder och buljong, säger Sandra Wallström, miljöinspektör inom livsmedelskontroll vid Skellefteå kommun.
Sju av butikerna hade inte angett att deras produkt innehåller ämnen som ingår i EU:s lista över allergener, alltså ämnen som inte helt ovanligt kan ge kraftiga allergiska reaktioner hos vissa personer. Bland annat hittade inspektörerna mjölk, selleri, fisk och soja i maträtter fastän det inte framgick av innehållsförteckningen.
– Resultatet var sämre än vi hade förväntat oss. Det här är jätteviktigt för konsumenten, många förlitar sig på vad som står på förpackningen. Kunden ska inte bli lurad eller riskera att bli sjuk, säger Sandra Wallström.
Över 60 rätter
Sammanlagt kontrollerades över 60 maträtter, och målet var att i detalj studera fyra produkter per butik. På grund av brister genomfördes sedan uppföljande kontroller vid elva av butikerna, där de fick visa att de vidtagit åtgärder.
– Där det inte hade varit allvarliga brister eller odeklarerade allergener har vi kunnat följa upp det vid nästa kontroll. Ibland har butiken åtgärdat det på plats direkt, och andra gånger har vi gjort en extrakontroll och har skrivit föreläggande, berättar Elinor Lundmark, miljöinspektör.
Endast tre av butikerna klarade målen genom att ha korrekta innehållsförteckningar.
– Men vi tittade också på andra krav. Ifall datum var rätt skrivet, att nettovikt fanns med, att mängdangivelserna var rätt. Av de tre som klarade målen om rätt ingredienser det ingen som var helt utan övriga märkningsbrister, säger Elinor Lundmark.
”Ett stort behov”
Även om uppdraget från Livsmedelsverket är avslutat fortsätter den här typen av kontroller under 2019.
– Nu gör vi det på eget bevåg in den ordinarie kontrollen därför att vi känner att vi behöver göra det igen. Vi ser ett stort behov, konsumenter ska kunna göra medvetna val och kunna jämföra produkter med varandra, säger Sandra Wallström.
Vad beror dessa felmärkningar på?
– Egentligen handlar det heller inte om okunskap, att alla ingredienser ska finnas med och att allergenerna absolut måste finnas med vet ju alla. Egentligen är det sådana saker som slarv, mänskliga faktorn, stress och otydliga rutiner. En annan vanlig orsak är att receptet förändras men märkningen är densamma.
Hon uppmanar kunder som upptäcker brister i livsmedelsinformation att höra av sig till kommunen, så att kontroller kan genomföras där de gör störst nytta.