På ett medlemsmöte i Skellefteå för branschorganisationen Byggföretagen berättade representanter från LC om hur de tacklat detta gigantiska projekt.
– Den allra största utmaningen är samordningen mellan alla entreprenörer, berättar Johan Gustafsson, kvalitets-, miljö- och arbetsmiljöchef vid LC.
Under konferensen Energy Confusion, som genomfördes i Skellefteå i juni 2019, kunde Northvolts vd Peter Carlsson avslöja att de lagt ordern på uppförandet av basbyggnaderna i Skellefteå. Detta uppdrag gick till byggledningsföretaget Logistic Contractor i Göteborg som är ett dotterbolag till byggbolaget Wästbygg.
– Med över en och en halv miljon kvadratmeter logistikyta är vi marknadsledande i Sverige när det gäller att utveckla och bygga industri- och logistikanläggningar, berättar Benn Karlberg, som i december blev vd i bolaget efter att i fem år varit ekonomichef och vice vd.
LC har haft en stadig omsättning på över en miljard kronor sedan flera år tillbaka och har 55 medarbetare.
– Vi driver 10-15 projekt per år och batterifabriken i Skellefteå är vårt nordligaste projekt hittills, säger Benn.
Avtalet med Northvolt omfattar över 100 000 kvadratmeter fabriksyta i Skellefteå. LC står för arbetsledningen på plats men det praktiska jobbet har lagts ut på underentreprenörer.
– Totalt sysselsätter vi här cirka 125 personer, berättar Benn Karlberg.
LM Transport & Entreprenad från Kristianstad har grävt groparna och Normek från Piteå har rest stålstommen som är 36 meter hög.
– Varje pelare väger hela tolv ton, säger Johan Gustafsson.
Monteringen har LC lagt ut på Hallbyggarna från Sala.
– Vi har också anlitat lokala entreprenörer, till exempel levererar Norsjö Betong sockelelementen, berättar Johan.
I många av de byggnader som LC uppfört tidigare har man valt att sätta upp solceller på taket.
– Tyvärr blev det inte så på batterifabriken, vilket jag tycker är synd, säger Johan Gustafsson.
Förutom samordningen av de egna underentreprenörerna måste LC också ha ett nära samarbete med andra entreprenörerna som Northvolt upphandlat. Det är bland annat, Peab som sköter markarbetena, Bravida som ansvarar för all VVS och Eitech och ABB som står för den elektriska infrastrukturen.
– Samordningen ställer höga krav på alla entreprenörer för att allt ska fungera så smidigt som möjligt, konstaterar Johan Gustafsson.
Alla entreprenörer som anlitas för att arbeta med batterifabriken måste först gå igenom den 72-sidiga arbetsmiljöplanen som Northvolt tagit fram.
– Dessutom ska alla som arbetar på området ha gått igenom en två timmars säkerhetsutbildning, avslutar Johan Gustafsson.