Samhällskriser i fokus – så rustar du dig

Nu pågår krisberedskapsveckan ute i kommunerna med temat demokrati. Syftet är att öka människors motståndskraft inför samhällskriser. Lena Lundman Westberg, från Civilförsvarsförbundet, är en av de engagerade i Skellefteå. ”Det är jätteviktigt att se över hur förberedd man är”, säger hon.

Lena Lundman Westberg, från Civilförsvarsförbudet, är på plats i Citykompaniet för att sprida kunskap under krisberedskapsveckan.

Lena Lundman Westberg, från Civilförsvarsförbudet, är på plats i Citykompaniet för att sprida kunskap under krisberedskapsveckan.

Foto: Ebba Andersson

Skellefteå2021-10-01 08:00

Med syfte att sprida information om vad en som privatperson kan göra vid en samhällskris anordnar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, samt regionala och lokala aktörer, årligen krisberedskapsveckan. I år arrangeras kampanjen för fjärde gången och den pågår till 3 oktober. 

Under hela veckan befinner sig Civilförsvarsförbudet i Citykompaniet för att informera om hur man bäst rustar sig för en kris, bland annat med en krislåda innehållandes exempel på nödvändigheter.

– Det är viktigt att veta hur man ska klara sig och överleva om krisen kommer. Man ska vara förberedd på att olika saker kan hända och i krislådan ger vi några exempel på det mest väsentliga för att man ska kunna tillgodose grundbehoven, säger Lena Lundman Westberg. 

undefined
Lena Lundman Westberg, från Civilförsvarsförbudet, är på plats i Citykompaniet för att sprida kunskap under krisberedskapsveckan.

Vatten, torrvaror, konserver, förbandslåda, värktabletter och ett stormkök är några saker man med fördel kan förvara hemma. Men det allra viktigaste är att man ska ha möjlighet till att skaffa sig information från myndigheter.

– I dag är vi vana att ta upp mobilen och läsa nyheter, men om nätet slås ut och strömmen stängs av blir det svårt. Därför är det bra att ha en batteridriven radio. 

För att uppmärksamma att demokratin firar 100 år är årets tema demokrati. Fokuset under veckan är därför delvis att belysa hur varje människa kan agera ansvarsfullt genom vardagshandlingar som att handla åt en granne eller att vara källkritisk. 

undefined
Krisberedskapsveckan

I Sverige har vi länge varit väldigt skonade från samhällskriser. Men när pandemin slog till med full kraft under våren 2020 fick de allra flesta sig en tankeställare – för första gången på väldigt länge befann vi oss i en global samhällskris. 

– Under lång tid har många tänkt ”det händer inte mig”, men när pandemin kom skedde en förändring. Det kunde vi se när bland annat toapapper och handsprit tog slut hos leverantörerna. Det har gett en ökad insikt om att vi tar mycket för givet, säger Lena Lundman Westberg. 

En annan effekt av pandemin är att människor har ökat motståndskraften genom solidaritetshandlingar, berättar Lena Lundman Westberg.

– Fler människor än vanligt har visat ansvar genom vardagsgärningar – som att hjälpa en granne i riskgrupp att handla. Sådant vill vi uppmuntra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!