Sambulansen tas nu i trafik – mer än ett år försenad

Planen var att sambulansen skulle tas i drift redan i mars 2018. Men kraftigt försenad har den hittills främst figurerat i en granskning av Skellefteå buss. På torsdag morgon åker den sin första officiella rutt.

Christina Appeblad, avdelningschef för akutsjukvården i Skellefteå.

Christina Appeblad, avdelningschef för akutsjukvården i Skellefteå.

Foto: Christian Mård

Skellefteå2019-04-24 18:16
undefined
Nu är den på plats, den efterlängtade sambulansen. Ambulanssjuksköterskorna Peter Fjällström och Oscar Jacobsson visar upp de moderna funktionerna i bussen.

– Ja, vi har väntat länge, men nu känns det roligt! Det är en mycket modern sambulans, säger Christina Appeblad, avdelningschef för akutsjukvården i Skellefteå.

Sambulansen ska trafikera sträckan mellan Skellefteå lasarett och NUS dagligen från och med torsdag. Den gamla sambulansen ska istället trafikera sträckan Lycksele lasarett och NUS.

Säkrare färder

Bussen innehåller flera förbättringar, främst gällande säkerhet.

– Nu kan vi som personal arbeta bältade när vi vårdar patienterna, vilket är ett krav från Arbetsmiljöverket. Det är vi väldigt nöjda med, säger Peter Fjellström, ambulanssjuksköterska.

Nya sambulansen kan transportera fler och sjukare patienter. Allt som finns i en vanlig ambulans finns även i sambulansen. Och här finns plats för fyra bårar, fyra rullstolar och 18 sittande patienter.

Lång väntan

Väntan har dock varit lång. När Skellefteå Buss vann upphandlingen sommaren 2017 var planen att bussen skulle rulla i mars 2018. Men en avsyning då visade att bussen inte var klar och först i juni samma år åkte vd Andreas Olofsson till fabriken i Spanien för att hämta den. Den kom inte långt. Så fort den anlände till Sverige kördes den till en verkstad i Karlstad och transporterades senare tillbaka till fabriken.

Skellefteå Buss-resorna: Detta har häntDärför valdes ersättningsbuss: ”Vinlasten skulle rymmas”

På fabriken i Spanien befann sig också bussen när Norran i december i fjol granskade vd:s resa resa till fabriken. Göran Hugosson förklarar att bussen bland annat inte hade uppfyllt evakueringskraven som Trafikverket ställer. Och fler fel upptäcktes.

”Kändes som ett skämt”

En patient som deltog i en testtur för en månad sedan berättar för Norran att bältena inte räckte för att spänna fast honom.

– De fick använda skarvbitar för att spänna fast mig, det kändes lite som ett skämt, säger han.

Försening av sambulans har naggat förtroendet

Göran Hugosson, strateg i sjukvårdsdirektörens stab, bekräftar att en hel del saker fick justeras efter resan ifråga.

– Ja, bland annat att bältena var för korta, det var även en del mindre detaljer, säger han.

undefined
Christina Appeblad, avdelningschef för akutsjukvården i Skellefteå.

Men idag har samtliga påpekanden från akutsjukvården åtgärdats, berättar Christina Appelblad.

– Det är en mycket funktionsenlig buss, skenorna som personalen kan åka längst samtidigt som de är fastspända är en väldigt avancerad lösning, säger hon.

Har förseningarna medfört extrakostnader?

– Nej, inte för regionen. Kostnaderna är inte våra, eftersom den inte uppfyllt våra krav och blivit godkänd förrän nu, säger Göran Hugosson.

Tommy Svensson, servicedirektör vid regionen, berättar att regionen kommer att analysera vad de kunnat göra bättre.

– Det har tagit för lång tid, och vi ska undersöka alla processteg och se om vi kunnat agera annorlunda.

Hur är förtroendet för Skellefteå buss?

– Att bussen är levererad nu är bra. Men det handlar också om det som hände under Spanien-resan, där kommer vi att följa upp att Skellefteå buss ledning utför utlovade åtgärder, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!