Samar är en mästare i tårtkonst

Bakning har alltid varit ett stort intresse för Samar Shekhan, men det var först när hon kom till Sverige för tio år sedan som hon började baka tårtor. ”Bakningen hjälper mig att fokusera och slappna av. Jag gillar att få göra något med händerna och använda fantasin”, säger hon.

Tårtkonstnären Samar Shekhan gör tårtor som liknar konstverk.

Tårtkonstnären Samar Shekhan gör tårtor som liknar konstverk.

Foto: Frida Öhman

Skellefteå2020-07-16 08:00

I köket hemma på Morö Backe tillbringar Samar Shekhan mycket av sin tid. Intresset för matlagning och bakning har alltid funnits där och den kreativa sidan har utvecklats med tiden. 

Med tre barn blir det många kalas och barnen är en del i det som inspirerat Samar till att baka tårtor.

– Jag bakar varje dag och när det är födelsedagar brukar barnen få önska vad de vill att jag ska baka för tårta, säger hon.

Den konstnärliga ådran gör sig tydlig i Samars bakverk och enligt hennes man har den funnits med sedan lång tid tillbaka.

– När vi bodde i Jemen så målade hon mycket henna och det kan vara grunden till att hon sedan började använda sin konst i bakningen, säger Sabri. 

Familjen flyttade från Boliden till Morö Backe för sex år sedan och de blev snabbt populära bland grannarna. Tidigare hade hon bara bakat till familjen, men nu blev det även till grannar och bekanta. När hon sedan gjorde det känt i sociala medier att hon sysslade med tårtbakning så började beställningarna rulla in. 

– Jag har fick till exempel en beställning av 250 småkakor som skulle vara till ett modeevent i Stockholm, så då fick jag skicka iväg kakorna med posten. Annars är det många som beställer tårtor till födelsedagar, berättar hon.

Hon har lärt sig allt om tårtbakning själv genom att bland annat kolla på Youtube-klipp. Samar lägger mycket tid och kärlek på sina bakverk och vill alltid att resultatet ska bli perfekt. En tårta kan ta fyra timmar att baka och ibland ännu längre. 

– Jag har gjort många misstag och tänkt att ”Nu ska jag aldrig baka en tårta igen”, sedan nästa dag har jag stått där i köket igen och bakat en ny tårta, säger Samar och skrattar. 

– Man lär sig och utvecklas av sina misstag. Jag gillar att prova mig fram och vill lära mig allt. Jag vill hela tiden ha koll på det senaste inom bakning och det finns så otroligt mycket fint som man kan göra.

Samar vikarierar i köket på förskola och har även jobbat som kulturdoula på BB före coronapandemin satte stopp för det. Just nu har hon tårtbakningen som ett sidoprojekt, men det finns tankar på att en dag öppna ett eget kafé.

– När barnen blivit äldre och jag har mer tid så skulle det vara roligt att ha sitt eget kafé.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!