Så ska Skellefteå agera – om krisen kommer

Den ryska invasionen av Ukraina har gjort att säkerhetsläget har skärpts i Europa. Om Sverige och Skellefteå skulle drabbas av en kris har kommunen ansvar för att bland annat samordna krishanteringen.

Patrik Nilsson, säkerhetschef på Skellefteå kommun.

Patrik Nilsson, säkerhetschef på Skellefteå kommun.

Foto: Karin Israelsson

Skellefteå2022-03-04 07:00

Begreppet ”kris” är brett och kan omfatta olika saker. Ett par exempel på kriser som har krävt särskilda åtgärder i Skellefteå är den just nu pågående coronapandemin, flyktingkrisen 2015 och cryptosporidiumepidemin 2011.

Just nu är läget i omvärlden mer konfliktfyllt och svårare att förutse än tidigare. Skellefteå kommun har, precis som alla Sveriges kommuner, ett särskilt samordningsansvar – om krisen eller kriget skulle komma.

– Vi kommer då att prioritera de samhällsviktiga verksamheterna, till exempel vård, vattenförsörjning och förskola, förklarar kommunens säkerhetschef Patrik Nilsson.

undefined
Skellefteå kommun har ett samordningsansvar vid en eventuell kris.

Kommunen har en krisledningsorganisation som ska kunna hantera olika händelser. Det är Patrik Nilsson som tillsammans med kommundirektören Kristina Sundin Jonsson bestämmer hur den staben ska organiseras, beroende på vilken slags kris det handlar om.

Det kan röra sig om både en stor och liten beredskap. Skillnaden består i hur många ur kommunens personal som måste vara i beredskap.

– Krisledningsorganisationens ansvar är att minimera konsekvenserna av en samhällsstörning genom att upprätthålla viktiga samhällsfunktioner, säger Patrik Nilsson.

undefined
Vid en allvarlig kris kan en särskild krisledningsnämnd aktiveras. Den består av ledamöter i kommunstyrelsens arbetsutskott.

Vid en kris har kommunen också som uppgift att samordna information till allmänheten. Vid krig tillkommer också att skydda befolkningen och att bidra till Försvarsmaktens förmåga att möta ett väpnat angrepp.

Om Skellefteå skulle drabbas av en allvarlig kris kan en särskild krisledningsnämnd inrättas. Det är ledamöterna i kommunstyrelsens arbetsutskott som sitter i nämnden. Det som är speciellt med denna nämnd är att den i ett krisläge står över alla andra nämnder och därför har rätt att fatta beslut som rör all verksamhet i hela kommunen.

Vad skulle du säga att ni har lärt er av andra kriser i Skellefteå i närtid?

– Vi lär oss och utvecklas efter varje samhällsstörning, men jag upplever att vi måste utveckla vår förmåga att analysera data och ta fram statistik. Både lägesbilden och beslutsunderlagen skulle bli ännu bättre då.

Har ni vidtagit några åtgärder med anledning av det skärpta säkerhetsläget?

– Vi har, med anledningen av omvärldsläget, både intern och extern samordning. Mycket handlar om kommunikation. Vi deltar också på länsstyrelsens regionala samverkanskonferenser vilket ger oss en samlad lägesbild och förslag på gemensamma åtgärder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!